ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βολιώτισσα με διεθνή πορεία

βολιώτισσα-με-διεθνή-πορεία-130090

Η Βολιώτισσα ιστορικός τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου, ειδική γραμματέας του Προεδρείου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Τέχνης AICA, συμμετέχει στην οργανωτική επιτροπή του νέου διετούς θεσμού «Θεωρήματα», ο οποίος εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας, και θα διαρκέσει έως 15 Απριλίου.

Τα «Θεωρήματα» επιδιώκουν την προβολή και ανάδειξη της νέας ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής που θα λειτουργεί αποκλειστικά με επιστημονικά κριτήρια θεωρητικής και καλλιτεχνικής αξιολόγησης. Οι Ελληνες θεωρητικοί και κριτικοί της τέχνης, μέλη της AICA, καλούνται να προτείνουν κάθε δύο χρόνια έναν έως τρεις καλλιτέχνες, των οποίων το έργο κρίνεται ότι αντιπροσωπεύει την πρωτοπορία της ελληνικής τέχνης.

Φέτος 19 κριτικοί τέχνης προτείνουν 49 εικαστικούς, μεταξύ των οποίων ο Βολιώτης Νίκος Ποδιάς, επιλογή της κ. Τζανετουλάκου, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για μεταφορά μέρους της στον Βόλο. Τον Μάρτιο η ιστορικός θα συμμετάσχει επίσης στη διοργάνωση του ετήσιου θεσμού των «Rooms» με ένα νέο και ταλαντούχο Βολιώτη, φετινό απόφοιτο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, τον Θρασύβουλο Καλαϊτζίδη.

Όπως ανέφερε η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, «όσο σημαντική είναι για έναν ιστορικό τέχνης η επιστημονική καταγραφή του πολιτιστικού παρελθόντος, άλλο τόσο καίρια είναι η παρέμβασή του στην ανάδειξη των νέων καλλιτεχνών που δύνανται να αποτελέσουν το δυναμικό της τέχνης τα επόμενα χρόνια. Πόσο μάλλον όταν οι αξιόλογες δουλειές προέρχονται από την ίδια μας την πόλη» υπερθεματίζει χαρακτηριστικά.

Η ίδια, ως μέλος του Προεδρείου της AICA συνδιοργανώνει το Διεθνές Συνέδριο «Athens, Rome, Paris, Berlin, Athens», το 2019, όπου εξέχουσες ευρωπαϊκές προσωπικότητες των τεχνών θα μιλήσουν για την άνθηση της ελληνικής τέχνης την περίοδο 1955-67 μέσα από που τη μετακίνησή τους στις σημαντικότερες πρωτεύουσες της τέχνης, μία ιστορική διαδρομή που τους τοποθέτησε στην αιχμή των διεθνών πολιτιστικών εξελίξεων. Παράλληλα παραδίδει εθελοντικά μία σειρά ομιλιών στον Βόλο με θέμα τη διοργάνωση μεγάλων εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, με επόμενο ραντεβού την ομιλία της για τη ΧΕΝ Βόλου την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων τον προσεχή Μάιο.

Η Φαίη Τζανετουλάκου είναι ιστορικός τέχνης. Είναι απόφοιτος Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης 1992-1996 MA, παρακολούθησε MPhil courses στο Goldsmiths College 2001, και είναι υποψήφια Διδάκτωρ Ιστορίας Τέχνης στο ΑΠΘ. Υπήρξε Επίτροπος της Ελλάδας στην 7η Βαλτική Μπιενάλε, 2007. Εχει εργαστεί στη Βασιλική Συλλογή του Buckingham Palace 2000 και στη Σχολή Καλών Τεχνών Charles Rennie Mackintosh Glasgow School of Art 1996. Εχει επιμεληθεί εκθέσεις όπως Rooms 2010-2018 γκαλερί Καππάτος, Dreamscapes σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 2005, καθώς και το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Giorgio de Chirico-Argonaut of the Soul, 2010. Διετέλεσε Ειδική Σύμβουλος Δήμου Βόλου και διευθύντρια σύγχρονης τέχνης στο Κέντρο Τέχνης Βόλου την περίοδο 2004 – 2006. Υπήρξε μέλος της επιτροπής επιλογής Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013. Εχει διδάξει Ιστορία της Τέχνης σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ στην Αθήνα. Αρθρογραφεί στον πολιτιστικό ιστότοπο culturenow.gr, ενώ έχει συνεργαστεί με εκδόσεις όπως Highlights, Time-Out Athens κ.ά., αποδεικνύοντας ότι ο Βόλος διαθέτει πολύ αξιόλογο δυναμικό, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί. Είναι παντρεμένη με τον Φώτη Τσιώλη και έχουν δύο παιδιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου