ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πανελλήνια διάκριση

πανελλήνια-διάκριση-143196

Σημαντική διάκριση απέσπασε ο συμπολίτης συγγραφέας Λάσκαρης Ζαράρης, για το μυθιστόρημά του «Το χαλί του Ουσάκ», στο πλαίσιο των φετινών λογοτεχνικών βραβείων.

Στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου, η ετήσια απονομή των βραβείων της Πανελλήνιας Ενωσης Λογοτεχνών του 36ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού για το 2017, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού – Τμήματος Γραμμάτων Βιβλίου & Ψηφιακού Περιεχομένου και με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων-Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας.

Κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων, εκπρόσωπος του συγγραφέα Λάσκαρη Π. Ζαράρη παρέλαβε τον έπαινό του για το μυθιστόρημα «Το χαλί του Ουσάκ», που συγκινεί τους αναγνώστες.

Σύμφωνα με την υπόθεση του βιβλίου, μια νεαρή γυναίκα και ένας απόστρατος αξιωματικός που πολέμησε στη Μικρά Ασία συστήνουν το 1955 στη Θεσσαλονίκη την εθνικιστική οργάνωση: «Αιώνιος Δεσμώτης», λίγο καιρό πριν γίνει η έκρηξη στο σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Ενας Ιταλός ναύτης καίγεται από το μίσος να εκδικηθεί μια οικογένεια και την ακολουθεί σε όλη τη διαδρομής της: από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας μέχρι και τη Θεσσαλονίκη. Το μυστήριο βρίσκεται κρυμμένο σε μια ιστορία απαγωγής ενός δωδεκάχρονου παιδιού από μια αδίστακτη συμμορία, γιου ενός διακεκριμένου δημοσιογράφου της εφημερίδας «Αμάλθειας» της Σμύρνης.

Υπαρκτά ιστορικά πρόσωπα συμπλέκονται με επινοημένα, ώστε να αποδοθεί το μέγεθος μιας οικογενειακής τραγωδίας την περίοδο της ακμής του Μικρασιατικού Ελληνισμού, αλλά και αργότερα που είχε ήδη συντελεστεί η καταστροφή του και ο επώδυνος ξεριζωμός του.

Η ιστορία εξελίσσεται με κέντρο ένα χαλί, που φαίνεται να μεταφέρει στους προσωρινούς ιδιοκτήτες του και σε όσους γενικά θαμπώνονται από την ομορφιά του, μία ανεξήγητη κατάρα. Χρησιμοποιείται παράλληλα ως σύμβολο της βίας και των εγκλημάτων που προκαλούν ενοχές και απαιτείται οπωσδήποτε η καταδίκη τους απ’ όλη την ανθρωπότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου