ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αριστουργήματα από χέρια παιδιών

αριστουργήματα-από-χέρια-παιδιών-147592

Ο προϊστορικός Κυκλαδικός πολιτισμός αποτέλεσε το κίνητρο και την πηγή έμπνευσης για τετρακόσια περίπου παιδιά, τα οποία δημιούργησαν εξαιρετικά κεραμικά ειδώλια και ζωγραφικά έργα που εκτίθενται στο Κέντρο Τέχνης ντε Κίρικο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε προχθές παρουσία πλήθους παιδιών και των γονέων τους, είναι αποτέλεσμα του προγράμματος «Κυκλαδικός πολιτισμός. Eνα ταξίδι στις προϊστορικές Κυκλάδες», που υλοποίησαν οι Παιδικές Βιβλιοθήκες από το «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ -ΔΗΠΕΘΕ και του «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης, και το ΚΔΑΠ Κάτω Λεχωνίων (Αρτέμιδας) της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων.

Τα έργα που απέσπασαν τον γενικό θαυμασμό, έχουν ως επίκεντρο τη μουσειοσκευή που παραχώρησε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Παιδική Βιβλιοθήκη του ΚΔΑΠ Νεάπολης, με σκοπό να αξιοποιηθεί από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Μαγνησίας.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιδήμαρχος παιδείας Δέσποινα Κότογλου, υπογράμμισε ότι «βοηθούμε τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στην τέχνη και τον πολιτισμό και να δημιουργήσουν έργα μέσα από τη δική τους οπτική γωνία».

Η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη, υπογράμμισε από την πλευρά της ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική δράση, γιατί δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε έναν άλλο κόσμο, ονειρικό. Προωθούμε τον πολιτιστικό θησαυρό της χώρας μας αρχίζοντας από μικρή ηλικία».

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε σχολεία και σε ειδικά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, με την πολύτιμη στήριξη και αρωγή του επιστημονικού υπεύθυνου της πολυαισθητικής μουσειοσκευής, Βασίλη Αργυρόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Δρ Χαράς Κανάρη, ειδικής παιδαγωγού, μουσειοπαιδαγωγού, μεταδιδακτορικής ερευνήτριας Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, και της Μαρίας Παπαζαφείρη, ειδικής παιδαγωγού, Υπ. Δρ Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής. Στο πλαίσιο του προγράμματος η Ιστορικός Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου παρουσίασε ομιλία με θέμα: «Η κυκλαδική τέχνη στο σήμερα», και ο εικαστικός Ιωακείμ Μιναρετζόπουλος πραγματοποίησε εργαστήριο εικαστικών εμπνευσμένο από την προσωπική του δουλειά με θέμα τη θάλασσα.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν τα παρακάτω σχολεία: 23ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Ελληνογαλλικό Δημοτικό Σχολείο Aγιος Ιωσήφ, 18ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 5ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 29ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 4ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 7ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Δημοτικό Σχολείο Κάτω Λεχωνίων (Τοπάλειο), Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (Δ.Α.Δ), Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς, 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ν. Ιωνίας.

Την ομάδα εργασίας του εκπαιδευτικού προγράμματος απαρτίζουν οι: Νατάσα Κοντογιάννη, κεραμίστρια, Ειρήνη Κουγκούνη, μουσικολόγος, Αναστάσιος Κουκούλης, πληροφορικός, Θεοδώρα Μαγαλιού, Μουσικός, Χαράλαμπος Μπάρδας, Βιβλιοθηκονόμος, Απόστολος Ντελάκος, Εικαστικός, Νίκος Ποδιάς, εικαστικός, Πηνελόπη Πολυχρόνη, βιβλιοθηκονόμος, Κατερίνα Τσιώνα, θεατρολόγος.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος και επιμέλεια έκθεσης είναι η Παρασκευή Τσιμά, Ιστορικός – αρχαιολόγος, υπεύθυνη στο «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, και επιστημονικά υπεύθυνη των «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης και Κάτων Λεχωνίων (Αρτέμιδας) της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου