ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιήγηση στην Καμπότζη

περιήγηση-στην-καμπότζη-851206

Ενα συναρπαστικό οδοιπορικό στην μακρινή Καμπότζη θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι της φωτογραφίας την Τρίτη 9 Νοεμβρίου στις 10 το βράδυ στο Καφέ Όπερα (Όγλ 1). Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Φωτογραφική Λέσχη Βόλου, ενώ παρουσιάζει και ξεναγεί το μέλος της Λέσχης Παύλος Καρανίκος.

Ο φωτογραφικός χειμώνας συνεχίζεται στο Καφέ Όπερα και αυτή τη φορά ο πολυταξιδεμένος Παύλος Καρανίκος θα μας ταξιδέψει στην μακρινή, εξωτική και συγχρόνως μαρτυρική Καμπότζη. «Ένας από αυτούς τους Ναούς, εφάμιλλος του Ναού του Σολομώντος, κτισμένος από κάποιον αρχαίο Μικελάτζελο, μπορεί να πάρει τιμητική θέση δίπλα στα ποιό όμορφα κτίριά μας. Είναι μεγαλοπρεπέστερο από κάθε τι που μας άφησαν η Ελλάδα ή η Ρώμη, και παρουσιάζει μια θλιβερή αντίθεση με την σημερινή κατάσταση βαρβαρότητας που το έθνος έχει βυθισθεί». Με αυτά τα λόγια, περιγράφει στο βιβλίο του, τον Ναό του Ανγκόρ ο Γάλλος φυσιογνώστης και εξερευνητής Ανρί Μουχό και είναι αυτός που έκανε το συγκρότημα του Ανγκόρ, την πρωτεύουσα του Βασιλείου των Χμέρ, γνωστό στη Δύση το 1857.

Το Βασίλειο του Ανγκόρ, αιωρούμενο ανάμεσα στον Ινδουϊσμό και τον Βουδισμό, βρίσκεται στο απόγειό του από το 1100 μέχρι το 1300 και μας αφήνει μνημεία όπως το Ανγκορ Βατ που έχει χαρακτηρισθεί από πολλούς ως η Ακρόπολη της Ανατολής, το Ανγκορ Τομ με τον περίφημο Ναό Μπαφουόν και την εξέδρα των ελεφάντων, το Τα Προμ με τα τεράστια δένδρα να βγαίνουν μέσα από τους Ναούς, το Μπάντλυ Σρέϊ με τα κοκκινωπά γλυπτά απαράμιλλης τέχνης που στολίζουν το κάστρο των γυναικών, δεκάδες άλλους Ναούς, τις μεγάλες λιμνοδεξαμενές και τα ιδιαίτερα γοητευτικά στοιχεία που τους συνθέτουν. Τα χρόνια της βαρβαρότητας του Ανρί Μουχό ακολουθεί η αμφιλεγόμενη βαρβαρότητα της αποικιοκρατίας στη διάρκεια της οποίας οι Γάλλοι έδωσαν, σε όλη την Ινδοκίνα, την σημερινή μορφή των πόλεων, για να φύγουν νικημένοι και ταπεινωμένοι, αφήνοντας πίσω το χάος και τις έριδες για την εξουσία, την εξουσία που θα αλλάζει συνεχώς χέρια, χέρια βρώμικα και ματωμένα με αποκορύφωμα τον διαβόητο Πολ Ποτ αρχηγό των Ερυθρών Χμέρ. Όμως και η σημερινή Καμπότζη έχει να δείξει φωτεινά σημεία, όπως η πρωτεύουσα Πνόμ Πένχ, το τουριστικό Σιέμ Ριέπ, αλλά και σκοτεινά σημεία που καθρεφτίζονται στα μουσεία του πολέμου και των βασανιστηρίων, στη φτώχεια των κατοίκων και στις απίστευτα δύσκολες συνθήκες διαβίωσης τόσο στα βρώμικα και λασπωμένα δρομάκια, όσο και στα πλωτά χωριά που πλέουν στην αυξομειούμενη στάθμη της λίμνης Τόνλε Σαπ και τον ποταμό Μεκόνγκ.

«Εκεί στην υγρή και καταπράσινη γωνιά της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου οι ναοί στη μέση της ζούγκλας μας απογειώνουν τον θαυμασμό, οι κακές συνθήκες διαβίωσης μας προξενούν λύπη και θυμό μαζί και οι πράξεις των σφετεριστών της εξουσίας καταρρακώνουν την ανθρώπινή μας υπόσταση, θα ταξιδέψουμε μέσα από ένα φωτογραφικό οδοιπορικό, που θα παρουσιάσει η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου στο «Καφέ Οπερα»» υπογραμμίζει ο συμπολίτης φωτογράφος Παύλος Καρανίκος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου