ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γνωριμία με την παράδοση

γνωριμία-με-την-παράδοση-150056

Δωρεάν μαθήματα e-learning για τον λαϊκό πολιτισμό από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας της Μαγνήτων Κιβωτού

Καινοτόμο πρόγραμμα e-learning με δωρεάν μαθήματα για τον λαϊκό πολιτισμό τίθεται σε εφαρμογή από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας της «Μαγνήτων Κιβωτού». Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς και του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας, Τμήμα του Πολιτιστικού Φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη Διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, από το εαρινό εξάμηνο του 2017-18 και για τα επόμενα πέντε εξάμηνα θα προσφέρει το πρόγραμμα «Εισαγωγή στην Επιστήμη του Λαϊκού Πολιτισμού» στο πλαίσιο τριετούς κύκλου σπουδών.

Οι εγγραφές στο πρόγραμμα πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω της ειδικής ιστοσελίδας – πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης «moodle» του προγράμματος στην διεύθυνση: http://learn.cultureacademy.gr έως 11/2/2018.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος σπουδών διαμορφώθηκε από Επιστημονική Επιτροπή, η οποία και είναι υπεύθυνη για την πορεία εξέλιξης και αξιολόγησης του.

Η Συντονιστική και Επιστημονική Επιτροπή της ακαδημίας απαρτίζεται από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιο, πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού» (συντονιστή) και τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής οι οποίοι είναι οι εξής: Δρ Μανώλης Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Δρ Εμμανουήλ Σέργης, Καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Δρ Μαρία Γκασούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, Διδάσκων στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού». Η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από τους Νίκο Τσούκα, γενικό γραμματέα της «Μαγνήτων Κιβωτού» και Αντώνη Πλαγερά, εκπαιδευτικό, ταμία της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το εαρινό εξάμηνο 2017-2018, στις 12 Φεβρουαρίου 2018. Η τίτλος της διδακτικής ενότητας είναι «Εισαγωγή στη Λαογραφία», με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Μανώλη Σέργη, Καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Οι επόμενες διδακτικές ενότητες (εξαμηνιαία μαθήματα) που θα παρακολουθήσουν είναι: Λαογραφία και Φύλο (Χειμερινό εξάμηνο 2018-19), Ψηφιακή Λαογραφία, Εκπαίδευση και Ανάπτυξη (Εαρινό εξάμηνο 2018-2019), Θρησκευτική Λαογραφία (Χειμερινό εξάμηνο 2019-2020), Φιλολογική Λαογραφία (Εαρινό εξάμηνο 2019-2020), Σύγχρονος Λαϊκός Πολιτισμός και Τοπική πολιτιστική – τουριστική ανάπτυξη (Χειμερινό εξάμηνο 2020-2021).

Σκοπός του συγκεκριμένου καινοτόμου προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί με το μεικτό μοντέλο μάθησης (blended learning), είναι να επιμορφώσει τους συμμετέχοντες σε πεδία του λαϊκού πολιτισμού, αλλά να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η επιστήμη της Λαογραφίας δεν είναι μια στατική επιστήμη, αλλά συνεχώς εξελισσόμενη, που καταγράφει και ερμηνεύει τις νέες όψεις και εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και της λαϊκής δημιουργίας.

Το πρόγραμμα

Ο τριετής κύκλος των έξι εξαμηνιαίων μαθημάτων λαογραφίας είναι ενδεικτικός, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να κατανοήσουν τα λαογραφικά φαινόμενα και να τα συνδέσουν με την τοπική πολιτιστική ανάπτυξη και την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει μια εκτενή εισαγωγή στη λαογραφία, όπου θα μελετηθούν οι όροι και έννοιες του γνωστικού αντικειμένου της λαογραφίας. Ζητήματα φύλου, διαδικτύου και σχολείου θα αναπτυχθούν σε επόμενες διδακτικές ενότητες οριοθετώντας έτσι τους σύγχρονους ορίζοντες των λαογραφικών σπουδών Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν ενότητες που σχετίζονται με τον ψηφιακό λαϊκό πολιτισμό, την εκπαίδευση και τον τρόπο που το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες εισβάλουν στο χώρο του λαϊκού πολιτισμού μελετώντας το νέο πεδίο της Ψηφιακής Λαογραφίας. Η Θρησκευτική Λαογραφία θα αποτελέσει ένα ακόμα αντικείμενο αυτού του τριετούς προγράμματος σπουδών, εστιάζοντας στη μελέτη της λαϊκής θρησκευτικής συμπεριφοράς, αλλά και στην ελληνική λαογραφική πραγματικότητα του κλάδου της «θρησκευτικής λαογραφίας».

Η Φιλολογική Λαογραφία είναι το επόμενο αντικείμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος και περιλαμβάνει τη θεώρηση κάποιων ειδών του λαϊκού λόγου, στην «παραδοσιακή» τους μορφή και στις σύγχρονες εκφάνσεις τους, όπου και όπως αυτές εμφανίζονται.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κλείνει με την ενότητα Σύγχρονος Λαϊκός Πολιτισμός και Τοπική πολιτιστική – τουριστική ανάπτυξη, όπου θα αναπτυχθούν θέματα συμβολής του λαϊκού πολιτισμού στην τοπική ανάπτυξη και στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν σε ειδική παρουσίαση και συνέντευξη Τύπου την 1η Φεβρουαρίου από τη Μαγνήτων Κιβωτό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου