ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιήγηση στην Ιορδανία

περιήγηση-στην-ιορδανία-161654

Φωτογραφικό ταξίδι στη Μέση Ανατολή, αύριο το βράδυ στο «Καφέ 4 Εποχές»

Ο φωτογραφικός χειμώνας μάς καλωσορίζει στο 2018, στο «Καφέ 4 Εποχές», και θα ταξιδέψει τους φίλους της εικόνας στην ταραγμένη Μέση Ανατολή, σε μια όαση σχετικής ηρεμίας, την Ιορδανία.

Ένα ταξίδι διαφορετικό, σε τόπο και σε χρόνο, στο σήμερα και στο χθες, ένα ταξίδι με χρώμα και φαντασία, ένα ταξίδι που ακολουθεί την εξέλιξη της πολιτικής και θρησκευτικής μεταβολής από το βάθος των αιώνων μέχρι σήμερα, θα απολαύσουν, όσοι διαλέξουν να βρεθούν στη φωτογραφική βραδιά που θα παρουσιάσει η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου στο «Καφέ 4 Εποχές» (Σπυρίδη με Οικονομάκη) αύριο Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στις 21:00. Παρουσιάζει και ξεναγεί το μέλος της Λέσχης Παύλος Καρανίκος.

Η Ιορδανία είναι μια μικρή χώρα με μεγάλο σχετικά πληθυσμό στο κέντρο της αιώνια ταραγμένης γης της επαγγελίας. Είναι μια χώρα που τις περισσεύει η άμμος και της λείπουν οι λίμνες και οι ποταμοί, τα λιβάδια και οι λόφοι. Γεωγραφικό της σύνορο ο Ιορδάνης ποταμός. Οι πρώτοι κάτοικοί της είναι Αμορίτες, σημιτικής καταγωγής από την παλαιολιθική εποχή, όταν θα αναπτυχθούν τα πρώτα βασίλεια, μόνιμα εχθρικά με τα αντίστοιχα των εβραίων και των Ιουδαίων, στη δυτική πλευρά του ποταμού. Τα βασίλεια αυτά θα είναι, διαδοχικά, υπό την κυριαρχία των Ακκάδων, της Αρχαίας Αιγύπτου, των Χετταίων, των Ασσυρίων, των Βαβυλωνίων, των Περσών, και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όλοι αυτοί θα αφήσουν τα ίχνη τους από το πέρασμά τους, όμως τη σφραγίδα τους θα βάλουν οι επόμενοι κυρίαρχοι που είναι τα Ελληνιστικά Βασίλεια των Πτολεμαίων και των Σελευκιδών και η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Παράλληλα δημιουργείται το βασίλειο των Ναβαταίων και της Πετραίας Αραβίας, κυρίαρχων της ερήμου, του Σινά και εκείθεν του Ιορδάνη. Οι Ναβαταίοι μιλούν την Αραμαϊκή και μετά τον 3ο αιώνα την Ελληνική, τον δε 4ο αιώνα θα γίνουν χριστιανοί, αλλά θα χαθούν όταν η γη τους θα μοιραστεί ανάμεσα στο Βυζάντιο και τα διάφορα αραβικά βασίλεια τον 6ο αιώνα. Εκεί θα περάσει πλήρως στην κυριαρχία των Αράβων και του Ισλάμ με τα χαλιφάτα του Ρασιντούν, των Ομευαδών των Αβασσιδών, των Φατιμιδών της Αιγύπτου και των Σταυροφόρων. Στη συνέχεια θα πέσει στα χέρια του Σαλαδίνου, των Μαμελούκων και τέλος των Οθωμανών. Θα γίνει ανεξάρτητη το 1921, και προτεκτοράτο του Μεγάλου Βασιλείου το 1922. Η πλήρης Ανεξαρτησία το 1946 θα φέρει τους πολέμους με το νέο κράτος του Ισραήλ, με το οποίο θα υπογράψει ειρήνη το 1994.

Στο ταξίδι αυτό, η φωτογραφική περιήγηση περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Αμμάν, με τον αρχαιολογικό της πλούτο, την ακρόπολη και το αρχαίο θέατρο, και τη νέα πόλη. Θα δούμε το σπουδαιότερο αξιοθέατο της χώρας, τη μυθική Πέτρα, με τα παλάτια, τους τάφους, το θέατρο και το θησαυροφυλάκιο. Ο γύρος της Ιορδανίας θα ενθουσιάσει και ταυτόχρονα θα εντυπωσιάσει το κοινό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου