ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορία που διδάσκει

ιστορία-που-διδάσκει-176946

Στο πιο σοβαρό πρόβλημα του Aϊ Βασίλη έδωσαν λύση φέτος οι μαθητές του 4ου Δημoτικού Σχολείου Βόλου. Για έβδομη χρονιά, οι μαθητές της Χαριτίνης Μαλισσόβα γίνονται νεράιδες και πρίγκιπες της Νεραϊδοχώρας, οι οποίοι μαζί με το ζωηρό ξωτικό, πρωταγωνιστούν στα θεατρικά που έγραψε η ίδια για τους μαθητές της.

Περίπου 120 μαθητές δημοτικών σχολείων έχουν γίνει πρωταγωνιστές των τριών διασκευασμένων σε θεατρικά παραμυθιών με κοινούς ήρωες τις νεράιδες της αγάπης, της υγείας, της υπομονής, της συμπόνιας, της ελπίδας, της ειρήνης και της σοφίας, και τους πρίγκιπες της χαράς, της αισιοδοξίας, της ευγένειας, του φωτός και της αλήθειας, το ζωηρό ξωτικό και τον Αϊ Βασίλη.

Το 2011 γράφτηκε η πρώτη ιστορία με τίτλο «Μια παραμονή Πρωτοχρονιάς» όπου το ζωηρό ξωτικό μετά από κάποια περιστατικά, αντιλαμβάνεται ότι η χαρά της ζωής δεν είναι να παίρνεις, αλλά να δίνεις .

Ακολούθησε «Το πιο σοβαρό πρόβλημα του Αϊ Βασίλη» με την παρέα των παιδιών να προσπαθούν να βρουν λύση για τον Αϊ Βασίλη, που λόγω της κρίσης δεν μπορεί να φτιάξει δώρα για όλα τα παιδιά.

«Είμαστε όλοι μια αγκαλιά» είναι ο τίτλος του τρίτου παραμυθιού, στο οποίο αυτή τη φορά χάνονται ο πρίγκιπας της ελπίδας και η νεράιδα της χαράς, όμως η παρέα των παιδιών καταφέρνει να τους φέρει πίσω.

Φέτος οι μαθητές της Στ´ τάξης παρουσίασαν το παραμύθι με τίτλο «Το πιο σοβαρό πρόβλημα του Αϊ Βασίλη». Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του 4ου Δημοτικού Σχολείου άκουσαν πως το σημαντικότερο στη ζωή είναι να δίνεις.

Το 2013, όταν γράφτηκε και παρουσιάστηκε και το τρίτο παραμύθι, η Χαριτίνη Μαλισσόβα ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Το βασικότερο μήνυμα, είναι το μήνυμα της προσφοράς, που είναι ταυτόσημο με το ρήμα «μοιράζομαι», καθώς υπογραμμίζουν ότι «μπορούμε να βρούμε λύση στα προβλήματά μας, αν καταλάβουμε ότι το βασικότερο σε αυτή τη ζωή είναι να μοιραζόμαστε πράγματα και συναισθήματα. Τα παραμύθια γεννήθηκαν από τα ίδια τα παιδιά. Τα κείμενα είναι ανάλογα και αντίστοιχα με την ηλικία των παιδιών. Αφορούν παιδιά δημοτικού και είναι πλαισιωμένα από μουσικά ακούσματα, από συμφωνική ορχήστρα μέχρι και πιο σύγχρονη μουσική. Η κάθε σκηνή, ανάλογα με τα συναισθήματα που θέλουμε να βγάλουμε, πλαισιώνεται από την ανάλογη μουσική και ο πιο σημαντικό είναι ότι για να δημιουργηθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, δούλεψαν τα ίδια τα παιδιά».

Τα τρία παραμύθια παρουσιάστηκαν σε διημερίδα με θέμα «Αντιμετωπίζοντας την κρίση με τα μαγικά φίλτρα των παραμυθιών» με κεντρικό ομιλητή τον ψυχίατρο Νίκο Σιδέρη, ενώ την περσινή χρονιά το «Είμαστε όλοι μια αγκαλιά» πλαισίωσε τη χριστουγεννιάτικη γιορτή στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή χορωδίας τεσσάρων δημοτικών σχολείων και της ορχήστρας κιθαριστών «Sempre Viva», σε μια μουσικοπαραμυθένια συναυλία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου