ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

15+1 περίεργες παραδόσεις για την Πρωτοχρονιά σε όλο τον κόσμο

151-περίεργες-παραδόσεις-για-την-πρωτοχ-178071
Παραμονή πρωτοχρονιάς σήμερα και όλοι ετοιμάζουμε το εορταστικό τραπέζι για να γιορτάσουμε τον ερχομό του νέου έτους. Η Κύπρος έχει τις δικές της παραδόσεις για την παραμονή αλλά και για την Πρωτοχρονιά. Παραδόσεις τις οποίες γνωρίζουμε και τιμούμε όλοι κάθε χρόνο.
Τι συμβαίνει όμως σε άλλες χώρες στον κόσμο; Πώς γιορτάζουν τον ερχομό του νέου έτους;
1.Η Δανία τα σπάει
Η Δανία τα σπάει… Οι νοικοκυρές στη Δανία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς φυλάνε όλα τα αχρησιμοποίητα πιάτα και στις 31 Δεκεμβρίου τα θρυμματίζουν στις πόρτες των φίλων και της οικογένειάς τους.
2.Στον Ισημερινό καίνε σκιάχτρα και φωτογραφίες
Τι και εάν εμάς ο Ιούδας είναι το Πάσχα;
Στον Ισημερινό γεμίζουν σκιάχτρα με χαρτιά και τα καίνε τα μεσάνυχτα που δίνεται το σήμα για την αλλαγή του χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο καίνε όλα τα άσχημα πράγματα που συνέβησαν την προηγούμενη χρονιά και ευελπιστούν να κάψουν και την κακή τύχη της νέας χρονιάς. Επίσης, κάτι που θα στεναχωρήσει τις κύπριες μανάδες και γιαγιάδες που γεμίζουν τα σπίτια με οικογενειακές φωτογραφίες, στον Ισημερινό επιλέγουν στην αλλαγή του έτους να καίνε φωτογραφίες από το προηγούμενο έτος. Όλα στο όνομα της καλής τύχης.
3.Στην Ισπανία την «βρίσκουν» με σταφύλι
Στην Ισπανία σίγουρα αυτές τις ημέρες αυξάνονται οι πωλήσεις του σταφυλιού, αφού η παράδοση της Πρωτοχρονιάς για καλή τύχη περιστρέφεται γύρω από το φάγωμα σταφυλιού. Πιστεύουν πως όποιος τα μεσάνυχτα καταφέρει να γεμίσει με 12 σταφύλια το στόμα του, έχει καταφέρει να πετύχει καλή τύχη για το επόμενο έτος.
4.Δείξε μου το βρακί σου να σου πω την τύχη σου
Δείξε μου το βρακί σου να σου πω ποιος είσαι!
Σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής φορούν χρωματιστά εσώρουχα πιστεύοντας πως το χρώμα του εσωρούχου θα καθορίσει τη μοίρα τους για το νέο έτος. Το κόκκινο εσώρουχο σημαίνει ότι θα βρουν αγάπη. Ο χρυσός σημαίνει πλούτο και το λευκό σημαίνει ειρήνη.
5.Η Ελβετία και το παγωτό στο καταχείμωνο
Τι ρόδι… τι παγωτό.
Στην Ελβετία γιορτάζουν το νέο έτος ρίχνοντας στο έδαφος μία μπάλα παγωτού. Λέτε η γεύση του παγωτού να διαδραματίζει κάποιο ιδιαίτερο λόγο;
6.Χουβαρντάδες στη Ρουμανία
Στη Ρουμανία ρίχνουν τα κέρματα που τους περισσεύουν στον ποταμό για να πάρουν καλή τύχη. Όσοι τον χρόνο που μας πέρασε έμειναν ταπί… την έβαψαν!
7.Προσοχή από τα μπαλκόνια στο Πουέρτο Ρίκο
Σε ορισμένα μέρη του Πουέρτο Ρίκο ρίχνουν δοχεία νερού από τα παράθυρά τους πιστεύοντας πως με τον τρόπο αυτό θα απομακρύνουν τα κακά πνεύματα.
8.Το Βέλγιο, η Ρουμανία και οι αγελάδες τους
Στο Βέλγιο παίρνουν σοβαρά το ζωικό βασίλειο. Τουλάχιστον αρκετά σοβαρά ώστε οι αγρότες να εύχονται στις αγελάδες τους μια ευτυχισμένη νέα χρονιά!
Κάτι περισσότερο παρατραβηγμένο γίνεται και στη Ρουμανία. Οι ντόπιοι αγρότες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις… αγελάδες τους. Σε περίπτωση που τα καταφέρουν θεωρούν πως θα έχουν μία καλή χρονιά.
9.Βολιβία-Νομίσματα σε γλυκά
Ένα έθιμο που προσομοιάζει με αυτό της βασιλόπιτας. Στη Βολιβία βάζουν νομίσματα σε γλυκά και όποιος βρίσκει τα κέρματα θεωρούν πως θα έχει καλή τύχη για το επόμενο έτος.
10.Εγώ ψηφίζω Γαλλία για την πρωτοχρονιά
Ένα νόστιμο έθιμο τηρείται πιστά στη Γαλλία. Η γαλλική παράδοση επιθυμεί να κρατήσει τα πράγματα απλά και νόστιμα. Κάθε νέα χρονιά οι Γάλλοι καταναλώνουν μια στοίβα από τηγανίτες.
11.Μια βαλίτσα φέρνει την άνοιξη στην Κολομβία
Στην Κολομβία μεταφέρουν τις βαλίτσες μαζί τους όλη την ημέρα με την ελπίδα να έχουν ένα χρόνο γεμάτο με ταξίδια.
12. Στη Δανία πηδούν από τη χαρά τους
Στη Δανία οι άνθρωποι ανεβαίνουν πάνω από τις καρέκλες και κυριολεκτικά «πηδούν» στο νέο έτος για να έχουν καλή τύχη. Ευτυχώς που το έθιμο περιορίζεται στο ύψος των καρεκλών
13. Νεροπόλεμος στην Ταϊλάνδη
Αν βρεθείτε στην Ταϊλάνδη αυτές τις ημέρες πάρτε μαζί σας το αδιάβροχό σας, μιας και ο κόσμος συνηθίζει να ρίχνει ο ένας στον άλλο κάδους νερού. Το νέο έτος απαιτεί «καθαρό» το πνεύμα και το σώμα.
14. Στη Χιλή μια επίσκεψη στο νεκροταφείο αρκεί
Στη Χιλή συνηθίζουν να περνούν την παραμονή της πρωτοχρονιάς στο νεκροταφείο μαζί με τους αγαπημένους τους.
15.Ρίχνουν ψωμιά πάνω στους τοίχους στην Ιρλανδία
Στην Ιρλανδία έχουν βρει μία ακόμη χρησιμότητα του ψωμιού. Συνηθίζουν να το ρίχνουν στους τοίχους για να απαλλαγούν από τα κακά πνεύματα.
16. Εδώ είμαστε!
Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Η Εσθονία αποτελεί το μέρος που ένας Κύπριος οφείλει να κάνει έστω μία φορά στη ζωή του Πρωτοχρονιά. Την Πρωτοχρονιά οι Εσθονοί συνηθίζουν να τρώνε εφτά φορές θεωρώντας πως με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσουν ένα γεμάτο με αφθονία έτος!
offsite.com

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου