ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Είκοσι δημιουργικά χρόνια

είκοσι-δημιουργικά-χρόνια-192666

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου και ώρα 7μ.μ. πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου που έγινε με αφορμή: α) την απονομή πτυχίων στους μαθητές του Φροντιστηρίου, που μέσα στο 2017 είχαν την ευτυχία να περάσουν τις εξετάσεις του ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ (ΟSD) και του GOETHE – INSTITUT (GI) σε όλα τα επίπεδα, και β) την επέτειο των 20 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Γερμανικής Γλώσσας DACH της Κας Γιοχάννας Εντλερ – Κωνσταντέλλου.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, από ευτυχισμένους και ικανοποιημένους γονείς και παιδιά, την έναρξη έκανε η κα Γιοχάννα με την ολιγόλεπτη ομιλία της, η οποία τόνισε και μάλιστα σε συγκινησιακό κλίμα, την αγάπη τους προς τους μαθητές τους και τις προσπάθειες που κατέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια για την καλύτερη απόδοση στην μετάδοση της γλώσσας αλλά και αποτελεσματικότητας στις εξετάσεις των μαθητών τους. Ευχαρίστησε επίσης και τους γονείς για την εμπιστοσύνη και την πίστη τους προς αυτούς, έτσι ώστε τα παιδιά να λαμβάνουν μέρος σ όλες τις εκδηλώσεις του Φροντιστηρίου, που αποτελεί μέρος της εμπέδωσης και κατανόησης της γλώσσας. Συνεχίστηκε με τη χορωδία του Φροντιστηρίου η οποία παρουσίασε πέντε εορταστικά τραγούδια στα Γερμανικά, υπό τη διεύθυνση του κ. Νικολάου Αδρασκέλα, με την προσφώνηση και επεξήγηση της κ. Γιοχάννας.

Η κ. Αννα Κωνσταντέλλου, κόρη, συνεργάτης και συνάδελφος, αφού προσέφερε μία τούρτα με το σήμα του Φροντιστηρίου, ευχαρίστησε τη μητέρα της για όλα όσα έχει κάνει αυτά τα χρόνια όχι μόνο για το Κ. Γ. Γ. αλλά και για τα παιδιά της. Η γιορτή συνεχίστηκε με την παρουσίαση, από δύο μαθήτριες της εκδρομής του καλοκαιριού στη Βιέννη, με το πρόγραμμα και τις εντυπώσεις, από τις αξέχαστες, όπως αναφέρθηκε, αυτές ημέρες.

Κατόπιν ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον κ. Κωνσταντέλλο Νίκο, ο οποίος στάθηκε λίγο περισσότερο στα 20 χρόνια, και τόνισε τις προσπάθειες που έγιναν για την επιμόρφωση και την απόκτηση πείρας και εμπειρίας από όλο το προσωπικό του Φροντιστηρίου με παρακολουθήσεις σεμιναρίων, εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων πάντα με θέμα τη γερμανική γλώσσα πανελληνίως αλλά και παγκοσμίως. Το ενδιαφέρον, η ενημέρωση και η προσωπική αφιέρωση πολλών ωρών, είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της μεταδοτικότητας και τις αποτελεσματικότητας του Φροντιστηρίου. Η προσπάθεια για παρουσία ενός ακόμα νέου φορέα εξετάσεων της γερμανικής γλώσσας καρποφόρησε μετά μερικά χρόνια έτσι ώστε στον Βόλο πλέον να γίνονται εξετάσεις από δύο φορείς, αναγνωρισμένους παγκοσμίως. «Με αυτόν τον τρόπο άρχισαν να αποφεύγονται ορισμένα δυσάρεστα γεγονότα που είχαν ως συνέπεια τη σωστή εξεταστική συμπεριφορά από ορισμένους. Η νοοτροπία του ισχυρού, κατά του θύματος, εξεταζομένου, άρχισε σιγά – σιγά να ξεθωριάζει και να παίρνει θέση η οικειότητα και η φιλική συμπεριφορά έναντι των εξεταζομένων. Οι ενέργειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να μας ανατεθεί η διενέργεια εξετάσεων, του ενός εκ των δύο φορέων, για την Κεντρική Ελλάδα στον Βόλο, και επίσης να γίνουν όλες οι καθηγήτριες μας εξετάστριες του συγκεκριμένου φορέα για όλα τα επίπεδα και σε όλες τις εξετάσεις στην Ελλάδα» σημείωσε ο ίδιος.

Ενδιαφέρον για τα Γερμανικά

«Το ενδιαφέρον των μαθητών αλλά και άρτια και άριστη απόδοση των καθηγητριών μας έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχώς αυξανόμενη επιτυχία των μαθητών μας που αγγίζει πλέον το 90 %» είπε ο κ. Κωνσταντέλος. Επίσης τονίστηκε ότι τα Γερμανικά, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα είναι η πιο αναγκαία πλέον για πολλού και διαφόρους λόγους, όπως οικονομικούς, επαγγελματικούς, τουριστικούς, επενδυτικούς, αλλά και λόγους σπουδών στα Πανεπιστήμια των γερμανόφωνων χωρών, η γερμανική γλώσσα είναι αυτή που δεσπόζει αυτή τη στιγμή στον ελλαδικό χώρο.

Στα παραπάνω, όπως επισημάνθηκε, πρέπει να προσθέσουμε η οικονομική κρίση έχει ως συνέπεια τη μείωση του αριθμού των μαθητών του φροντιστηρίου, αλλά πολλοί ενήλικες τρέχουν να μάθουν Γερμανικά για να μεταναστεύσουν στις γερμανόφωνες χώρες προς ανεύρεση ενός καλύτερου μέλλοντος. Αντίθετα με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι γερμανόφωνες χώρες, με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας του 4% – 5% , όπως τονίστηκε, αποτελούν πόλο έλξης, των νέων και όχι μόνο, προς ανεύρεσης εργασίας. Λόγω της χαμηλής ανεργίας υπάρχει σίγουρα σε διάφορους κλάδους έλλειψη συνεργατών. Τέτοιοι κλάδοι, όπως ειπώθηκε είναι ο κλάδος της Ιατρικής και Περίθαλψης, αυτός των Μηχανικών ΑΕΙ, ΤΕΙ, στον τομέα της Εκπαίδευσης και προπαντός στον κλάδο εκπαιδευτικών προσχολικής ηλικίας όπως και στους ειδικευμένους εργαζόμενους κλπ. Ακόμα αναφέρθηκε ο χρονικός προγραμματισμός μάθησης του Φροντιστηρίου αρχίζοντας από τη Ε΄ Δημοτικού: 1ο έτος Απόκτηση Γνώσεων Α1, 2ο έτος Απόκτηση Γνώσεων Α2, 3ο έτος Απόκτηση Γνώσεων Β1 & Θερινά μαθήματα, εξετάσεις Σεπτεμβρίου Πτυχίο Β1, 4ο έτος Απόκτηση Γνώσεων Β2 & Θερινά μαθήματα, εξετάσεις Σεπτεμβρίου Πτυχίο Β2, 5ο έτος Απόκτηση Γνώσεων Γ1 εξετάσεις Ιουνίου. Με την τήρηση του προγράμματος και με τη σωστή διδασκαλία που γίνεται, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις κατάλληλες και απαραίτητες γνώσεις, αλλά και πτυχία πριν ακόμα αρχίσουν οι προετοιμασίες για τις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις.

Η απόκτηση των πτυχίων μπορεί να επιτευχθεί 1ον από το GOETHE – INSTITUT (GI) 2ον από ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ (ΟSD) και 3ον από το (ΚΠΓ) Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας. Ειδική αναφορά έγινε και για το ΟSD όπου ανακοινώθηκε ότι τα πτυχία του ανωτέρου φορέα είναι αναγνωρισμένα στην Ελλάδα σόλες τις δημόσιες και μη υπηρεσίες και παγκοσμίως όπως όλα τα περισσότερο γνωστά Ινστιτούτα.

Επίσης πριν την λήξη της εκδήλωσης, και τα παραδοσιακά γλυκά και αναψυκτικά, έγινε λόγω της επετείου, κλήρωση στην οποία 3 τυχεροί μαθητές θα πληρώσουν για φέτος το 50% των διδάκτρων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου