ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο σεμνός αθλητής των ελευθέρων καταδύσεων με σκανδαλόπετρα Xρόνης Χλίτσιος

ο-σεμνός-αθλητής-των-ελευθέρων-καταδύ-201985

Του Θεόδωρου Περράκη

Είχα την τιμή, πριν από χρόνια, να γνωρίσω αυτόν τον υπέροχο και σεμνό υπεραθλητή των ελευθέρων καταδύσεων. Επειδή από χρόνια φωτογραφίζω υποβρυχίως, κατόπιν σχετικής έγγραφης αδείας της Νομαρχίας Μαγνησίας τους υπέροχους βυθούς στα βαθειά της περιοχής μας (που βρίσκονται στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, και μικρό δείγμα των οποίων παραθέτω προς τέρψη των αναγνωστών του παρόντος άρθρου για τη γοητεία της κατάδυσης στα βαθειά της θάλασσάς μας), ήταν φυσικό να ενδιαφερθώ να γνωρίσω και να προβλέψω την αλματώδη εξέλιξή του. Μαζί, πριν από χρόνια και σε κανάλι της τοπικής μας τηλεόρασης, όπου μίλησε για τις προσπάθειες και τα όνειρά του σε αυτό το άθλημα που έχει τις καταβολές του από την αρχαία Ελλάδα και έκτοτε. Το 2004 τον παρακολούθησα στην κατάδυση που πραγματοποίησε στον Παγασητικό, υπό την αιγίδα των Α.Ο.Ν.Α.Μ. και Α.Ο.Δ.Ν.Ι. Βραβεύτηκε τότε και από επίλεκτα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και έλαβε την υπόσχεση από πολιτικούς για στήριξη από την πολιτεία στις προσπάθειές του που… όμως δεν ήλθε. Βραβευτήκαμε την ημέρα εκείνη και όσοι αυτοδύτες του συμπαρασταθήκαμε.

Όμως ο Χρόνης συνέχισε τις προσπάθειές του με σκοπό να προβάλλει την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου. Και υπό την υποστήριξη και του Μητροπολίτη μας πραγματοποίησε εντυπωσιακή άπνοια (που θα ήταν περισσότερο εντυπωσιακή εάν μπορούσε να παρακολουθεί τον χρόνο της κατάδυσής του) μετά από χρήση καθαρού οξυγόνου σε κατάδυση που πραγματοποίησε μέσα σε μια διαφανή δεξαμενή μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, την οποία παρακολουθήσαμε πλήθος κόσμου. Τον περασμένο Αύγουστο ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης με σκανδαλόπετρα που είναι στα 107 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Την Κυριακή 3/12/17 στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του κινηματοθέατρου Αχίλλειον σε μια εκδήλωση που είχε ως στόχο να συντονίσει όλους τους φορείς μας στη μεγάλη διοργάνωση που θα γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου το 2018 και θα φιλοξενήσει περισσότερες από 80 συμμετοχές από αθλητές από ολόκληρο τον κόσμο στο διεθνές πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης με σκανδαλόπετρα με διοργανωτή τον Χρόνη, σε κατάδυση που θα γίνει από την «Αργώ» και θα προβάλει την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου. Στην εκδήλωση της Κυριακής τον αθλητή Χρόνη Χλίτσιο παρουσίασε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος και αφού έγινε μια ιστορική αναφορά για την ελεύθερη κατάδυση από την αρχαία Ελλάδα και έκτοτε από τον Dr Ιωάννη Παλάντζα, έγινε και από τον αθλητή μια εντυπωσιακή κατατοπιστική ομιλία χωρίς κείμενο με λόγια κατανοητά «και από καρδιάς», όπως συνηθίζουμε να λέμε, για τη γοητεία και τις δυσκολίες που θα συναντήσει, όπως τη θερμοκρασία της θάλασσας που αρχίζει να πέφτει απότομα από το «θερμοκλινές» των 17 μέτρων και είναι εντονότερη μετά τα 50 μέτρα. Στην υπερπροσπάθεια του να καταδυθεί με ταχύτητα στο βυθό (από το βάρος της σκανδαλόπετρας που κρατά στα χέρια του) πρέπει να καταναλώνει και από τον αέρα που έχει στους πνεύμονες του κάνοντας συνεχώς εξισώσεις πιέσεως (για αυτό θα έχει κατά την κατάδυση μονίμως ένα μανταλάκι στα ρουθούνια του). Όπως μάλιστα ανέφερε στη λήξη της διοργάνωσης, μετά από εισπνοή καθαρού οξυγόνου θα επιχειρήσει νέο ρεκόρ στατικής άπνοιας μέσα σε ενυδρείο στην παραλία του Βόλου, για να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ στατικής άπνοιας που είναι τα 24 λεπτά. Η εκδήλωση έκλεισε αφού, όπως επεσήμανε, για την αθλητική διοργάνωση έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να δημιουργήσει τότε ένα ντοκιμαντέρ το History Channel.

Mε ευχές και τα χειροκροτήματα όσων τυχερών παρακολουθήσαμε την ωραία αυτή ομιλία, έκλεισε η εκδήλωση της Κυριακής…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου