ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δίνει χρώμα στην παράδοση

δίνει-χρώμα-στην-παράδοση-206552

Ειδικό ρόλο έχει αναλάβει ο εικαστικός – ζωγράφος Κώστας Κομνηνός, στο πλαίσιο των συνολικών δράσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται υπό το γενικότερο πλαίσιο των 100 χρόνων διαρκούς λειτουργίας.

Μάλιστα, μερικές μέρες πριν, στις 2 Δεκεμβρίου 2017, που πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη παρουσίαση του έργου «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ 1916 – 2016, Ενας αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα – Η ιστορία – Οι συνεταιριστικές αξίες και ο πολιτισμός της αγροτικής παραγωγής», αποκαλύφθηκε ακόμα μία πτυχή της συμβολής του, καθώς κάθε κεφάλαιο κοσμείται από διαφορετικά έργα του που σχετίζονται με το περιεχόμενο. Η δίτομη έκδοση του Συνεταιρισμού, που έγινε πασίγνωστος από το εμπορικό σήμα ΖΑΓΟΡΙΝ, υπογράφεται από τους Καπανιάρη Αλέξανδρο και Βαλασσά Διονύση. Ο Κώστας Κομνηνός, με τα έργα και τα σκίτσα του έχει δώσει μία καλλιτεχνική διάσταση σε όλο το έργο.

Η συνεργασία του Συνεταιρισμού με τον ζωγράφο έχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα. Ο Κώστας Κομνηνός εικονογράφησε το επετειακό ημερολόγιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς του 2016, με υπέροχα ασπρόμαυρα σκίτσα και συνθέσεις από την καθημερινή ζωή των κατοίκων και τις αγροτικές εργασίες τους. Με τη δύναμη του μολυβιού και του πινέλου του, προχώρησε στην εικονογράφηση του επετειακού λευκώματος για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της οργάνωσης, ενώ η συνεργασία ενισχύθηκε με την εικονογράφηση όλων των παραγωγών (ντοκιμαντέρ, μουσικό soundtrack για τις ανάγκες της ταινίας). Ο καλλιτέχνης, ήταν επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «ένα μήλο την ημέρα… το μήλο συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή», για τον οποίο δημιουργήθηκαν 4.586 εικαστικά και ψηφιακά έργα. Επίσης ο Ζαγοριανός καλλιτέχνης ήταν υπεύθυνος για τη σχεδίαση μνημείου για την οργάνωση, σύγχρονης εικαστικής παρέμβασης που συμβολίζει την αξία του συνεταιρίζεσθαι και αναφέρει ονομαστικά τους ιδρυτές του Συνεταιρισμού το 1916.

Κορυφαία συνεργασία του Συνεταιρισμού με τον γνωστό εικαστικό ήταν η ατομική έκθεση ζωγραφικής για την οποία ο καλλιτέχνης δημιούργησε όλα τα έργα της εμπνευσμένος από το αρχειακό υλικό του Συνεταιρισμού και των μελών του, τη Ζαγορά και συνολικότερα το περιβάλλον και τις εικόνες από τον Βόλο και τη Μαγνησία. Μάλιστα το μεγαλύτερο έργο του έχει υπολογιστεί στα 12 τετραγωνικά μέτρα και απεικονίζει τη Ζαγορά. Η έκθεση έχει ξεκινήσει το ταξίδι της από τη Ζαγορά, που φιλοξενήθηκε στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη, στα πλαίσια συνεργασίας Συνεταιρισμού και Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, συνέχισε στον Βόλο στον εκθεσιακό χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – κτίριο «Τσικρίκη» και έφτασε ως την Αθήνα που φιλοξενήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση σε Βόλο και Αθήνα υλοποιήθηκε υπό τη συνεργασία του Συνεταιρισμού με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός». Στην Αθήνα μάλιστα, στα εγκαίνια της έκθεσης, τον καλλιτέχνη και το έργο του παρουσίασε ο καθηγητής ιστορίας και κριτικός τέχνης κύριος Μάνος Στεφανίδης.

Σημαντικό έργο

Ο Κώστας Κομνηνός γεννήθηκε το 1966 στη Ζαγορά και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με υποτροφία του ΙΚΥ και του Κασσαβέτειου Κληροδοτήματος Ζαγοράς. Σήμερα διατηρεί δικό του εργαστήριο στον Βόλο προετοιμασίας υποψηφίων για τις σχολές Καλών Τεχνών, και παράλληλα συνεργάζεται με το Δημοτικό ΙΕΚ Βόλου. Η επαφή των ανθρώπων με την τέχνη, όπως ο ίδιος συχνά αναφέρει, καλλιεργεί την ευεξία όπως το ίδιο συμβαίνει και με την υγιεινή διατροφή. Τα προϊόντα του Συνεταιρισμού Ζαγοράς με «αιχμή του δόρατος» τα μήλα στοιχειοθετούν την υγιεινή διατροφή, συνεπώς σύμφωνα με τον συλλογισμό του συμβάλλουν στην ευεξία του σώματος και του πνεύματος των ανθρώπων.

Με λίγα λόγια ο Συνεταιρισμός στο πρόσωπο του σημαντικού εικαστικού, βρήκε έναν δικό του άνθρωπο, για να συνδέσει την ιστορία, την παράδοση και τις ιδέες του συνεταιριστικού πνεύματος με την τέχνη. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, άλλωστε, με το έργο του «καλλιεργεί» πνευματικά τους ανθρώπους, όπως τα μέλη του Συνεταιρισμού καλλιεργούν τον μηλεώνα της περιοχής που εμπνέει τον καλλιτέχνη. Η οργάνωση τίμησε με ειδική πλακέτα τον καλλιτέχνη, στα πλαίσια της προχτεσινής εκδήλωσης παρουσίασης του λευκώματος, μαζί με μια πολυμελή ομάδα ανθρώπων και τους συγγραφείς που συνετέλεσαν από κοινού στην δημιουργία του δίτομου λευκώματος.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, πρόσφατα καταχωρήθηκε στον εθνικό κατάλογο ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς για την υποδειγματική λειτουργία του και με βάση τη μεγάλη συνεταιριστική παράδοση της Ζαγοράς. Ο Κώστας Κομνηνός με τις εμπνεύσεις και με τη δύναμη των πινέλων του δίνει σχήμα και χρώμα στη μεγάλη αυτή κληρονομιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου