ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο έρωτας στα χρόνια του πολέμου»

ο-έρωτας-στα-χρόνια-του-πολέμου-217888

Κεφάλαια της νεότερης ιστορικής περιόδου, τα οποία πλαισιώνονται από στοιχεία μυθοπλασίας και την αφηγηματική δεινότητα δύο Βολιωτών συγγραφέων, ξεδιπλώνονται στις σελίδες του βιβλίου «Ο έρωτας στα χρόνια του πολέμου» που παρουσιάστηκε χθες στην «Εξωραϊστική» ενώπιον πυκνού ακροατηρίου.

Οι συγγραφείς του βιβλίου, καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης και Νίκος Κυριαζής, ανέλυσαν στο κοινό τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχτηκαν, προκειμένου να αφηγηθούν έναν έρωτα που γεννήθηκε στις φλόγες του πολέμου με επίκεντρο το σανατόριο Καραμάνη.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Γουργουλιάνης υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου με τίτλο «Ο έρωτας και το όνειρο», ενώ προσέθεσε ότι τα δύο πρωταγωνιστικά πρόσωπα, η Αντιγόνη και ο Δενδρινός, είναι δημιουργήματα μυθοπλασίας.

Αφορμή για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου αποτέλεσε η ανακάλυψη ενός δελταρίου νοσηλείας 21χρονου Γερμανού στο Πρεβαντόριο του Πηλίου, τον Αύγουστο του ’41, για τον οποίο δεν υπήρχαν, ωστόσο, αρκετά στοιχεία, προκειμένου να στοιχειοθετήσουν ιστορική αφήγηση. Γι’ αυτό τον λόγο, οι δύο συγγραφείς, αντλώντας έμπνευση από το συγκεκριμένο γεγονός, ξεδίπλωσαν το ιστορικό πλαίσιο, το οποίο συνέδεσαν με στοιχεία μυθοπλασίας, περιγράφοντας με ρεαλισμό τα γεγονότα του πολέμου.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας και η Λέσχη Βόλου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Ωκεανός» και το βιβλιοπωλείο «Η Πένα». Για το βιβλίο μίλησαν η Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορίας, Προϊσταμένη ΓΑΚ – Αρχείων Μαγνησίας, η Βίκυ Μαντζώρου, Φιλόλογος, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας και οι συγγραφείς.

Αποσπάσματα του βιβλίου επέλεξαν και διάβασαν οι ηθοποιοί Βασίλης Μητσάκης και Αμαλία Γκιζά, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τη μέτζο σοπράνο Σοφία Καγιά, τον φλαουτίστα Πέπο Σάλεμ και φωτογραφίες του sanatorio project (2011-2012), των εικαστικών Μαρίας Ανδρομάχης Χατζηνικολάου και Νίκου Ποδιά. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου