ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ακολουθώντας τις «φωνές της πόλης»

ακολουθώντας-τις-φωνές-της-πόλης-491778

 

Τη μουσική παράσταση με τίτλο «Φωνές της πόλης» θα παρουσιάσουν η Μάνια Παπαδημητρίου και ο Κώστας Βόμβολος αύριο Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο – καφενείο «Χάρτα» (Σκενδεράνη 16Α-Β). Η μουσική παράσταση περιλαμβάνει τραγούδια, ποιήματα, διηγήματα γραμμένα για πόλεις υπαρκτές ή φανταστικές. Ηχητικά τοπία και φευγαλέα ακουστικά στιγμιότυπα, αφηγήσεις – εξομολογητικές ή αποστασιοποιημένες- που προσπαθούν να εξερευνήσουν ένα κομμάτι της αστικής μυθολογίας.

Η Μάνια Παπαδημητρίου (αφήγηση, τραγούδι) και ο Κώστας Βόμβολος (πλήκτρα, ηλεκτρονικά, φωνή) παρουσιάζουν μια μουσική παράσταση βασισμένη σε κείμενα από τις «Αόρατες πόλεις» του Ι. Καλβίνο, τις «Φωνές του Μαρακές» του Ε. Κανέτι, τις «Μεταμορφώσεις πόλεων» του Μ. Πιερή, συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς του Κ.Βόμβολου, καθώς και τραγούδια των Ζ. Μπρελ, Τ. Γουέιτς, Λ.Κοέν, Λ.Ρηντ, Μ. Χατζηδάκι, Μ. Θεοδωράκη κ.α.

Η Μάνια Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε στο Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Θ.Τ. Καρόλου Κουν. Συνεργάστηκε με τα θεατρικά σχήματα : Θέατρο Τέχνης, Θεατρικός Οργανισμός Σκηνή, ΚΘΒΕ, Εθνικό Θέατρο, Θίασος Ξ. Καλογεροπούλου, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Λαμίας, Ρόδου κ.α. με σκηνοθέτες όπως: Κάρολος Κουν, Γ. Λαζάνης, Μ. Κουγιουμτζής, Λ. Βογιατζής, Στ. Φασουλής, Β. Παπαβασιλείου, Μ. Λυμπεροπούλου, Ρ. Πατεράκη, Γ. Χουβαρδάς, Α. Αντύπας, Π. Βούλγαρης, Μιχ. Κακογιάννης, Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς, Στ. Ντουφεξής, Ν. Μαστοράκης, Ν. Χατζόπουλος. Ελαβε το Βραβείο Κοτοπούλη για Α’ γυναικείο ρόλο με το «Γάλα» του Β. Κατσικονούρη (σκηνοθ. Ν. Μαστοράκης, 2005) και το Βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στον Κινηματογράφο για την ταινία «Θα το μετανιώσεις» της Κ. Ευαγγελάκου (2001). Επίσης από το 2001 έχει σκηνοθετήσει δέκα παραστάσεις, με πιο πρόσφατες τις συνεργασίες της με το Θέατρο «Τέχνης» στο έργο του Ιονέσκο « Ο βασιλιάς πεθαίνει» (Δεκέμβρης 2009) και το Θέατρο του Νέου Κόσμου στο έργο των Κ.Βάινερ-Α.Ρίκμαν «Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι» (Ιανουάριος 2010).

Ο Κώστας Βόμβολος κατάγεται από τον Βόλο και από το 1978 ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 120 θεατρικές παραστάσεις και τρεις ταινίες. Συνεργάστηκε κυρίως με το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο, την Πειραματική Σκηνή της ”Τέχνης”, το Θέατρο Τέχνης, τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Καλαμάτας, Καβάλας, Σερρών, τη Νέα Σκηνή Τέχνης, την Actors Touring Company του Λονδίνου, το Beckett Center του Δουβλίνου κ.α.

Από το 1994 διευθύνει το συγκρότημα Primavera en Salonico, το οποίο σε συνεργασία με τη Σαβίνα Γιαννάτου έχει εκδώσει 7 cd και έχει εμφανιστεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, τις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, στον Καναδά, την Αργεντινή, την Ταϊβάν, την Αυστραλία κ.α. Συμμετέχει στο συγκρότημα «Χειμερινοί κολυμβητές» και στα σύνολα αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής «Tabako trio» και «Γουτού Γουπατού» και διδάσκει στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου