ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Κανταράκη «Κοινωνίας δρώμενα στον Παπαδιαμάντη»

παρουσίαση-του-βιβλίου-της-σοφίας-καν-237650

Το βιβλίο της Σοφίας Κανταράκη «Κοινωνίας δρώμενα στον Παπαδιαμάντη» που εξετάζει «Ζητήματα κοινωνικού και εκπαιδευτικού προβληματισμού» θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 18.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου – Λυκείου Σκιάθου. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ουρανία Σταματιάδου, φιλόλογος και πρόεδρος του Μικρασιατικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι» και ο Αδάμος Μουζουρής, φιλόλογος και πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας, την παρουσίαση θα χαιρετίσει η Αθηνά Παπαγεωργίου, διευθύντρια του Σπιτιού – Μουσείου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, και την ανάγνωση του προτύπου θα κάνουν μέλη του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου, την παρουσίαση θα συντονίσει ο Θοδωρής Τζούμας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος». Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η Φανή Μπάρμπη.

Η Σοφία Κανταράκη, είναι υπεύθυνη του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας, έχει ήδη παρουσιάσει το βιβλίο της στον Βόλο, την Αθήνα, τη Λάρισα και τους Σοφάδες Καρδίτσας, με μεγάλη επιτυχία. Στη Σκιάθο, ωστόσο, πατρίδα της ίδιας και του μεγάλου των ελληνικών γραμμάτων Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η εκδήλωση έχει ιδιαίτερη αξία τόσο για την ίδια όσο και για τους συντοπίτες της.

Σημαντικό μέρος του βιβλίου αναφέρεται στη φυσιολατρία του συγγραφέα και ειδικά στο δέσιμο του με τη φύση του νησιού. Με το κομμάτι αυτό συμπορεύεται και η προσφορά αυτής της φυσιολατρίας με την εκπαίδευση. Πρόκειται για μια καλογραμμένη μελέτη για το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ένας ύμνος στο έργο του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα, ένα κίνητρο για να έρθει κάποιος σε επαφή με τη γραφή του κι ένα εγχειρίδιο για αναγνώστες και εκπαιδευτικούς.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται επιλεγμένα αποσπάσματα από τα Άπαντα του πεζογράφου (4 τόμοι, εκδόσεις Δόμος) όπου αναλύεται η επίκαιρη κοινωνικό-πολιτική τους διάσταση.

Σύμφωνα με τη Σοφία Κανταράκη: « Μέσα από τη μελέτη αυτή ουσιαστικά περιδιαβαίνει ο αναγνώστης το έργο του Παπαδιαμάντη και οσφραίνεται το άρωμά του. Αφουγκράζεται για παράδειγμα, το πολιτικό κλίμα της μακρινής εκείνης εποχής, αλλά στην ουσία νιώθει ότι βιώνει ακριβώς την ίδια ζοφερή κατάσταση. Πέρα όμως από τα απαράλλακτα πολιτικά δρώμενα, σχολιάζονται οι γυναίκες, ο πολιτικός γάμος, οι αφύσικες κατάρες μιας μάνας στο παιδί της, μα, πάνω από όλα, η αγάπη του πεζογράφου για τη φύση που για μένα γίνεται αρωγός στην εκπαίδευση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου