ΕΞΟΔΟΣ

Θεατρική πρεμιέρα

θεατρική-πρεμιέρα-237663

Η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ» στην Παλιά Ηλεκτρική

Με το έργο «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ», του σύγχρονου Καταλανού συγγραφέα Τζόρντι Γκαλθεράν, ξεκινά η νέα θεατρική περίοδος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βόλου. Οι παραστάσεις της νέας παραγωγής θα παρουσιαστούν στο «Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας». Αρχίζουν την επόμενη Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, ενώ η επίσημη πρεμιέρα θα δοθεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 9.15μ.μ. Η παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης 2017 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Η σκηνοθεσία του έργου ανήκει στον Γρηγόρη Γαλάτη, τα σκηνικά στον Αλέξανδρο Ψυχούλη και η μουσική στον Κωστή Δρυγιανάκη. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Νιόβη Κωστοπούλου, Γρηγόρης Γαλάτης, Θανάσης Ζέρβας και Βλάσης Ζώτης.

«Η Μέθοδος Γκρόνχολμ», που έκανε τον Καταλανό συγγραφέα παγκοσμίως γνωστό, πρωτοπαίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο της Καταλονίας το 2003 και έκτοτε παρουσιάσθηκε σε πολλές σκηνές ευρωπαϊκών θεάτρων. Το 2005 προβλήθηκε η ταινία με τίτλο «El Metodo» βασισμένη στο έργο και κέρδισε δύο βραβεία Goya, το ένα από τα οποία ήταν αυτό του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Ο Τζόρντι Γκαλθεράν προκάλεσε αίσθηση με τον επίκαιρο και διεισδυτικό χαρακτήρα της γραφής του, που συνδυάζει το δραματικό ύφος με το χιούμορ κα την ιδιαίτερη πλοκή. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2007 στο «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Χαρακτηρίστηκε «εργασιακό θρίλερ» που ανακαλεί την ασφυκτική ατμόσφαιρα του «Κεκλεισμένων των Θυρών» του Ζ. Π. Σαρτρ και τον απάνθρωπο ανταγωνισμό του Glengarry Glen Ross του Ντ. Μάμετ.

Η ιδέα για το έργο βασίζεται σε ένα πραγματικό εύρημα. Σε ένα κάδο σκουπιδιών στη Βαρκελώνη βρέθηκαν έγγραφα με σημειώσεις ενός υπαλλήλου του τμήματος προσωπικού γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Ήταν γεμάτες σεξιστικά, ξενοφοβικά και σκληρά σχόλια για τους υποψηφίους για μία θέση ταμία. Αν και δεν τους γνώριζε προσωπικά, η θέση ισχύος απέναντι τους τον έκαναν αδυσώπητο.

Ο ίδιος ο Γκαλθεράν αναφέρει: «Η ιδέα του παιχνιδιού ως αναγωγή στις ανθρώπινες σχέσεις, παιχνίδι το οποίο πάντα υπάρχει στα έργα μου, μετατρέπεται στο συγκεκριμένο έργο στον απόλυτο σύνδεσμο: οι πρωταγωνιστές παίζουν μεταξύ τους και το κοινό προσκαλείται να συμμετάσχει μαζί τους, προσπαθώντας να ανακαλύψει ποιο είναι το ψέμα και ποια η αλήθεια, εάν και όπου αυτό είναι δυνατόν», και «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ αποπειράται να μιλήσει για τη σκληρότητα στις εργασιακές σχέσεις. Και θέλησα να το κάνω αυτό με αφορμή μία από τις πλέον απάνθρωπες διαδικασίες που υφίστανται στον εργασιακό κόσμο: την επιλογή προσωπικού».

Τρεις άνδρες και μια γυναίκα βρίσκονται στα γραφεία μιας εταιρείας προκειμένου να δώσουν συνέντευξη, διεκδικώντας την αξιοζήλευτη θέση του εμπορικού διευθυντή. Προέρχονται ήδη από τον χώρο των εταιρικών στελεχών, ειδικότερα από τον ανταγωνιστικό χώρο της «αγοράς στελεχών» και εμφανίζονται έτοιμοι για όλα. Έχουν αποδεχθεί τους σκληρούς όρους επιβίωσης στο εργασιακό τους περιβάλλον, έχουν εξασκηθεί στην πίεση, έχουν ασκήσει οι ίδιοι το σύγχρονο μάνατζμεντ επιλογής προσωπικού, έχουν εφαρμόσει ψυχολογικά πορτρέτα, τεστ προσωπικότητας και τακτικές διοίκησης, έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια δυναμικής ομάδας, έχουν προσλάβει κι έχουν προσληφθεί, έχουν απολύσει κι έχουν απολυθεί…

Η παράσταση ανεβαίνει έως τις 22 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: Νοέμβριος: 15, 17, 18, 22, 24, 25, 29 /11: 9.15μμ και 26/11:8μμ, Δεκέμβριος: 1, 2, 6, 8, 9, 13, 15, 16, 20, 21, 22/12 στις 9.15μμ και 3, 10, 17/12 στις 8μμ.

Πληροφορίες-προπώληση εισιτηρίων στον «Δίαυλο» (Σκενδεράνη 11, τηλ. 2421033692) και στο Ταμείο του Θεάτρου (2421027441), www.doepap.gr, fb: Τέχνες στο Βόλο, fb: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βόλου-Δηπεθε Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου