ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγνωστες πτυχές τοπικής ιστορίας

αγνωστες-πτυχές-τοπικής-ιστορίας-239306

Πολλοί Βολιώτες αλλά και κάτοικοι της Μακρινίτσας παραβρέθηκαν στην προχθεσινή παρουσίαση του βιβλίου της ιστορικής ερευνήτριας Μαρίας Σπανού με τίτλο «Βήματα στο χρόνο: Μακρινίτσα, Δημήτρης και Λύδια Τσιμπούκη» που πραγματοποιήθηκε στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου. Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς και Εύβοιας με την ευγενική υποστήριξη του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ).

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Δημήτρης Μπενέκος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Γιώργος Γκέκος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Ζυρίχης. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η Κατερίνα Αντωνακάκη και συντόνισε η Ροσσάνα Πώποτα.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Μαρία Σπανού, ανέφερε ότι το κίνητρο για να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα ήταν αφενός το επιστημονικό της ενδιαφέρον για θέματα τοπικής ιστορίας και αφετέρου η επιθυμία του συνεχιστή της οικογενειακής παράδοσης, να διασώσει την οικογενειακή παράδοση. «Η όποια ερευνητική προσέγγιση ενός τοπικού θέματος, δεν θα μπορούσε ποτέ να κατανοηθεί χωρίς τη γνώση του ευρύτερου χώρου. Γι αυτό και επέλεξα και δώσω όψεις της ιστορίας της Μακρινίτσας όσο και του Βόλου, για να κατανοήσει καλύτερα και να ερμηνεύσει διάφορες καταστάσεις και γεγονότα, ο αναγνώστης» επεσήμανε η ίδια.

Ο Δημήτρης Τσιμπούκης, απόγονος της οικογένειας, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι: «Ο καθένας δείχνει τη δικιά του διαδρομή στη ζωή, αλλά το γεγονός ότι βρέθηκε μια γυναίκα στο μεσοπόλεμο, η Λυδία Τσιμπούκη, η οποία σε δύσκολες συνθήκες έσωσε το χωριό από μεγάλη καταστροφή στο τέλος της κατοχικής περιόδου, είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την οικογένειά μας».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου