ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσία πλήθους φιλιστόρων τιμήθηκε ο Απ. Δ. Παπαθανασίου

παρουσία-πλήθους-φιλιστόρων-τιμήθηκ-245730

Του Κώστα Λιάπη

Στο κατάμεστο, παρά τον βροχερό καιρό, από Βολιώτες φιλίστορες αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τιμήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 4 Νοεμβρίου ο διακεκριμένος συμπολίτης μας ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Απόστολος Δ. Παπαθανασίου από τους συνεργαζόμενους πνευματικούς φορείς της πόλης μας Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ), Μαγνήτων Κιβωτό, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος, Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου.

Η όλη εκδήλωση αποτέλεσε ένα γεγονός ιδιαίτερα υψηλής πνευματικής και πολιτιστικής στάθμης και σημασίας για την πόλη μας, αφού έφερε τη σφραγίδα της παρουσίασης του σημαντικότατου ιστορικού έργου του κ. Παπαθανασίου. Ενός έντυπου έργου, που εκτείνεται σε εφτά βιβλία και 24 ανάτυπα μελετών – εισηγήσεων του συμπολίτη μας ερευνητή σε ισάριθμα συνέδρια και συμπόσια. Μέσα απ’ αυτές τις εκδόσεις αλλά και από πολλά δημοσιεύματα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της πόλης μας, και όχι μόνο, ερευνάται για πρώτη φορά με τέτοια μεθοδικότητα, ενάργεια και τεκμηρίωση η εν πολλοίς άγνωστη, ακόμα και για τους ασχολούμενους με τις ιστορικές αναδιφήσεις, μεσαιωνική και υστερομεσαιωνική ιστορική περίοδος στον πηλιορείτικο και γενικότερα τον μαγνησιακό αλλά και επεκτατικά τον θεσσαλικό χώρο, ενώ φωτίζονται και αρκετές ιστορικές πτυχές των χρόνων της τουρκοκρατίας στα ίδια γεωγραφικά όρια.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου

Την όλη εκδήλωση χαιρέτησαν αρχικά και κατά σειρά ο κ. Γιώργος Καλτσογιάννης, ως εκπρόσωπος της αντιπεριφέρειας Μαγνησίας, ο πρόεδρος του ΚΕΒΙΜΑΣΥ κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος και η πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών κ. Μηλίτσα Καραθάνου, οι οποίοι εξήραν το ήθος και τις αξιακές διαστάσεις του ερευνητικού και συγγραφικού έργου του τιμώμενου, στις οποίες επίσης επέμεινε και η συντονίστρια της εκδήλωσης και πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου κ. Μαρία Σπανού.

Ακολούθησε μια ψηφιακή προβολή βίντεο με την εργοβιογραφία του κ. Παπαθανασίου, την οποία επιμελήθηκε ο Δρ της Ιστορίας της Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Κοντομήτρος και στη συνέχεια μίλησαν, αναλύοντας το έργο του τιμώμενου, με τα αντίστοιχα θέματα:

* κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, ομότιμος καθηγητής του Παν/μίου Θεσ/νίκης και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: «Ο ακάματος ερευνητής της μεσαιωνικής Δημητριάδος».

* κ Γιάννης Πατρίκος, Φιλόλογος, πρώην Λυκειάρχης: «Ο Απόστολος Δ. Παπαθανασίου και οι Μελισσηνοί της Δημητριάδας κτήτορες ιερών μονών».

* κ. Σπύρος Μαρδέλης, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου: «Απόστολος Δ. Παπαθανασίου: Η δικηγορία ως κοινωνική προσφορά».

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος με τη δική του καταληκτική παρέμβαση εξήρε επίσης την προσωπικότητα του κ. Παπαθανασίου ως ανθρώπου και ως πνευματικού δημιουργού και απένειμε σ’ αυτόν τον «Χρυσούν Σταυρόν» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, για ν’ ακολουθήσει και η απονομή στον ίδιον τιμητικής πλακέτας από τους συνεργαζόμενους φορείς, δια χειρός της προέδρου της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών κ. Μηλίτσας Καραθάνου.

Η όλη εκδήλωση έληξε με την αντιφώνηση του κ. Παπαθανασίου, ο οποίος ευχαρίστησε συγκινημένος έναν – έναν όλους τους συνδιοργανωτές φορείς αλλά και τους ομιλητές και τους καθ’ οιονδήποτε τρόπον συνεργήσαντες στην οργάνωση της εκδήλωσης, και ολοκληρώνοντας την ομιλία του, έδωσε με μια πυκνή αναφορά τη διάσταση και τα πνευματικά και εθνικά κίνητρα του όλου συγγραφικού έργου του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου