ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στη ναυτική παράδοση

αφιέρωμα-στη-ναυτική-παράδοση-247724

Παρουσίαση συλλογικού τόμου για τον λαϊκό πολιτισμό στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ

Παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Ο λαϊκός πολιτισμός και η ναυτική παράδοση του Αιγαίου» θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στις 7μ.μ. στο Αμφιθέατρο Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Παράρτημα Βόλου (2ας Νοεμβρίου & Ξενοφώντος, Στοά Καραπατή).

Ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτιστικού και Τοπικής Ιστορίας, διοργανώνει την εκδήλωση σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου.

Ο συλλογικός τόμος εκδόθηκε από την Εκδοτική Δημητριάδος και τον τόμο επιμελήθηκαν η Μαρία Γκασούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, και ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, Διδάκτωρ Ψηφιακής Λαογραφίας και Εκπαίδευσης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Μαρία Γκασούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ευάγγελος Καραμανές, Διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, Δρ Λαογραφίας και τ. Διευθύντρια, επιστημονικός συνεργάτης Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Την εκδήλωση συντονίζει ο Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης, Δρ Ψηφιακής Λαογραφίας, επιμελητής της έκδοσης, Οργανωτικός Γραμματέας Δ.Σ. «Μαγνήτων Κιβωτού», ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο προϊστάμενος A΄ Τμ. Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων της Δ/νσης Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιάννης Δρίνης.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παρέμβαση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιου. Παράλληλα στην είσοδο του αμφιθεάτρου θα λειτουργήσει έκθεση εικαστικών του Βασίλη Καποδίστρια με συνθέσεις από ξύλο και μέταλλο για τη ναυτιλία του Ανατολικού Πηλίου, με τίτλο: «Κίνησαν τα καράβια τα Ζαγοριανά».

Ο συλλογικός τόμος «Ο λαϊκός πολιτισμός και η ναυτική παράδοση του Αιγαίου» προήλθε από τις εισηγήσεις του Πανελλήνιου Συνέδριου για τη ναυτική παράδοση, με τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας», που διοργανώθηκε στις 4-5 Δεκεμβρίου 2015 στον Βόλο από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας της «Μαγνήτων Κιβωτού» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και την Ομάδα Εργασίας για την Προστασία και την Ανάδειξη των Παραδοσιακών Σκαφών και της Ξυλοναυπηγικής Τέχνης του Ελληνικού Χώρου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο συλλογικός τόμος καλύπτει μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τη ναυπηγική, τη ξυλοναυπηγική τέχνη, τη διαχείριση της ελληνικής ναυτικής κληρονομιάς και παράδοσης από μουσειακούς οργανισμούς, τις λαϊκές τέχνες και τεχνικές, το λαϊκό τραγούδι, τη λαϊκή ζωγραφική, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν στόχο τη διδασκαλία ενοτήτων του λαϊκού πολιτισμού και της ναυτικής παράδοσης και, τέλος, τη ναυτική και ναυπηγική πολιτιστική κληρονομιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου