ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανατρέχοντας στις αρχαίες πηγές

ανατρέχοντας-στις-αρχαίες-πηγές-851206

Εκπαιδευτικά προγράμματα με επίκεντρο το νερό θα υλοποιηθούν από σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου και σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, προκειμένου να υπογραμμίσουν την σημασία του φυσικού πλούτου στο πέρασμα των αιώνων. Η εκστρατεία του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες» που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 10 Οκτωβρίου και είναι ενταγμένη στο δίπτυχο «Περιβάλλον και πολιτισμός», έχει ως αποδέκτες τους μαθητές των σχολείων της περιοχής και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο του γενικού εορτασμού, η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου συμμετέχει στις εκδηλώσεις με θεματικές περιηγήσεις για το ευρύ κοινό στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και στους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους του Σέσκλου, της αρχαίας Δημητριάδας, της Υπέρειας Κρήνης Φερών – Βελεστίνου και στο Υδραγωγείο και το Λουτρικό συγκρότημα Ρωμαϊκών χρόνων, που αποκαλύφθηκε στον Πολυχώρο του Διατηρητέου Μύλου Λούλη, στον αρχαιολογικό χώρο Παλαιών. Επίσης, έχουν σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών στον αρχαιολογικό χώρο Σέσκλου και στον αρχαιολογικό χώρο Παλαιών, τα θέματα των οποίων αντίστοιχα είναι «Με νερό και χώμα…» και «Κάνοντας μπάνιο σε ρωμαϊκά λουτρά».

Στον αρχαιολογικό χώρο της Υπέρειας Κρήνης Φερών – Βελεστίνου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με Σχολεία της περιοχής, «προκειμένου να γίνει αντιληπτή στους μαθητές αλλά και τους επισκέπτες γενικότερα, η σημασία του μοναδικού αυτού μνημείου» αναφέρει η προϊσταμένη της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ, Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου. Παράλληλα θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής.

Τέλος, στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα με τίτλο «Τα ταξίδια της Σταλίτσας», για παιδιά 5 έως 7 και 9 έως 12 ετών. Όπως αναφέρει η αρχαιολόγος της ΙΓ ΕΠΚΑ Αιμιλία Καλογιάννη «το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναφέρεται ουσιαστικά στην διαχείριση του νερού στην αρχαιότητα και την χρήση των λουτρών, με έμφαση στο μνημείο που αποκαλύφθηκε στο χώρο του Μουσείου, στην διάρκεια των εργασιών επέκτασης της νέας πτέρυγας». Τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν, σχετίζονται με τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν έλθει στο φως και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Σέσκλου. Η αρχαιολόγος της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ Ευαγγελία Σταμέλου εξηγεί ότι «το νερό είχε μεγάλη σημασία για τον νεολιθικό άνθρωπο διότι ήταν το βασικό συστατικό για την δημιουργία του πηλού. Το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στο Σέσκλο περιλαμβάνει περιήγηση στο χώρο, στην συνέχεια τα παιδιά θα δουν στην πράξη πως γίνονται τα κεραμικά αντικείμενα, συμμετέχοντας σε εργαστήρι πηλού και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την διανομή φυλλαδίων εργασίας».

Το ενδιαφέρον των σχολείων είναι πολύ μεγάλο και γι’ αυτό τον λόγο υπολογίζεται ότι θα συνεχιστεί έως και τον Νοέμβριο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον εορτασμό, μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Αιμιλία Καλογιάννη, αρχαιολόγο στην ΙΓ΄ Ε.Π.Κ.Α. Βόλου, στα τηλέφωνα 24210 25349 και 24210 76278, για περισσότερες πληροφορίες.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου