ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμητική εκδήλωση

τιμητική-εκδήλωση-264773

Για τον ιστορικό, συγγραφέα Απόστολο Δ. Παπαθανασίου, στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου

Για το λαμπρό ερευνητικό και συγγραφικό έργο του θα τιμηθεί από πνευματικούς και πολιτιστικούς φορείς του Βόλου ο γνωστός συμπολίτης νομικός και διακεκριμένος ερευνητής κυρίως στον χώρο της μεσαιωνικής ιστορίας της Μαγνησίας, Απόστολος Δ. Παπαθανασίου.

Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Νοεμβρίου και ώρα 6 μ.μ. στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» των εγκαταστάσεων Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ίδια οργανώνεται από το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ) και το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού (Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου (Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού), «Μαγνήτων Κιβωτό, για τη διάσωση του Πολιτιστικού αποθέματος», Γ.Α.Κ. Γεν. Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Μαγνησίας, Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που θα παρουσιάσει και θα συντονίσει η μουσειοπαιδαγωγός και πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου Μαρία Σπανού, μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων και των εκπροσώπων των συμμετεχόντων φορέων, θα προβληθεί αρχικά βίντεο μ’ ένα σύντομο εργοβιογραφικό του τιμώμενου, επιμελημένο από τον Δρ. στην Ιστορία της Εκπαίδευσης Γιώργο Κοντομήτρο.

Στη συνέχεια θ’ αναφερθούν κατά σειρά στο έργο του οι παρακάτω ομιλητές, με τα αντίστοιχα θέματα:

  • Αθανάσιος Καραθανάσης, Ομότιμος Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: «Ο ακάματος ερευνητής της μεσαιωνικής Δημητριάδος».
  • Γιάννης Πατρίκος, Φιλόλογος, πρώην Λυκειάρχης: «Ο Απόστολος Δ. Παπαθανασίου και οι Μελισσηνοί της Δημητριάδας κτήτορες ιερών μονών».
  • Αννίτα Πρασσά, Δρ. Ιστορικός, Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. – Αρχείων Ν. Μαγνησίας: «Προσεγγίσεις της νεότερης θεσσαλικής ιστορίας στο έργο του Απόστολου Δ. Παπαθανασίου».
  • Σπύρος Μαρδέλης, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου: «Απόστολος Δ. Παπαθανασίου: Η δικηγορία ως κοινωνική προσφορά».

Η όλη εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την απονομή στον τιμώμενο του «Χρυσού Σταυρού» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και την καταληκτική παρέμβασή του, με την απονομή επίσης τιμητικής πλακέτας των διοργανωτών φορέων και με την αντιφώνηση του τιμώμενου.

Σημειώνεται, τέλος, πως στην είσοδο του αμφιθεάτρου θα εκτεθεί στη διάρκεια της εκδήλωσης το συγγραφικό έργο του κ. Παπαθανασίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου