ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα τιμής στον Ν. Καζαντζάκη

αφιέρωμα-τιμής-στον-ν-καζαντζάκη-271164

Αφιέρωμα τιμής στον κορυφαίο του πνεύματος Νίκο Καζαντζάκη ήταν η πρώτη εκδήλωση του νεοϊδρυθέντος Τοπικού Τμήματος Βόλου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, παρουσία του Νίκου Στασινάκη, προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Εξήντα χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα, ο οποίος διαθέτει ένθερμους φίλους σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίστηκαν τα διαχρονικά μηνύματα του έργου του, που εμπνέουν τους μεταγενέστερους. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνομίλησε με τον κ. Στασινάκη, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Καζαντζάκης παραμένει διαχρονικός, προφητικός και επίκαιρος μέσα από το έργο του. «Το βάθος της σκέψης του Καζαντζάκη είναι η ελευθερία, η αναζήτηση της ουσίας, η ανάβαση στο ανώτερο στάδιο, που είναι η ελευθερία, ο Θεός, η προστασία της φύσης», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Καζαντζάκης ασκούσε σκληρή κριτική στους Έλληνες κι «αν ζούσε σήμερα, το ίδιο θα έπραττε», είπε ο κ. Στασινάκης, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο συγγραφέας – πρεσβευτής ειρήνης τόνιζε πάντα ότι «ο άνθρωπος πρέπει να έχει ρίζες, αλλά να ενδιαφέρεται για τους άλλους λαούς και πολιτισμούς».

Ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος Βόλου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Αντώνης Αντωνίου, τόνισε από την πλευρά του ότι «η εναρκτήρια εκδήλωση σηματοδοτεί κατά βάση και τη δραστηριοποίηση του δικού μας τμήματος, που αριθμεί γύρω στα 60 μέλη. Η στόχευση του τοπικού τμήματος είναι ταυτόσημη με τη δράση της διεθνούς εταιρείας, και αποσκοπεί στην ανάδειξη, τη διάδοση, τη μελέτη και την ενασχόληση με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη».

Ο Καζαντζάκης εμπνέει, παράλληλα, τους μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν στην περσινή διαστολική δράση με θέμα: Νίκος Καζαντζάκης «Ταξιδεύοντας και Φιλοσοφώντας», στην οποία πήραν μέρος 18 σχολικές μονάδες. Η Σοφία Κανταράκη, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της δευτεροβάθμιας, τόνισε από την πλευρά της ότι «οι μαθητές ξέρουν να αγαπούν και να εκτιμούν τους μεγάλους συγγραφείς. Ο Καζαντζάκης έχει μέσα του τα στοιχεία της καινοτομίας και δημιουργίας στον πεζό λόγο. Ολη η γραφή του είναι μια εσωτερική αναζήτηση, γαλήνη της ψυχής και μια διαδρομή του εσωτερικού μας εαυτού, στοιχεία που οφείλουμε να υιοθετήσουμε και εμείς».

Την εκδήλωση διοργάνωσε το νεοϊδρυθέν Τοπικό Τμήμα Βόλου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τον σύλλογο «Το Κοινόν των Μαγνήτων», την Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι», τον Σύλλογο Μουσειοπαιδαγωγών Ελλάδος, το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και την έκθεση CERN.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου