ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φωνές νερού μυριάδες

φωνές-νερού-μυριάδες-496705

«Φωνές νερού μυριάδες» τιτλοφορείται ο κύκλος των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα από 7 έως 10 Οκτωβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, έχοντας την πεποίθηση ότι τα θέματα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης συνδέονται άρρηκτα με τον πολιτισμό, σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή από το 2008 το νέο θεσμό «Περιβάλλον και Πολιτισμός» προκειμένου να αναδειχθούν και να γίνουν συνείδηση όλων οι δεσμοί ανάμεσα στον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας.

Κατά συνέπεια, απευθύνει πρόσκληση για μια γιορτή ανοιχτών Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, όπου τα μνημεία συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση. Το κεντρικό θέμα της εκστρατείας για τη διετία 2010 – 2011 είναι «Φωνές νερού μυριάδες», αφιερωμένο στη θεματική του πρώτου από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, του νερού. Οι εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν από τις 7 έως τις 10 Οκτωβρίου, έχουν ως στόχο να αναδείξουν τη σημασία και τις ποικίλες διαστάσεις της αξίας του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα, ώστε το κοινό να έχει την ευκαιρία να εντάξει τις χρήσιμες ή βλαβερές πρακτικές του παρελθόντος στο σύγχρονο προβληματισμό αναφορικά με τη διαχείριση του νερού ως απειλούμενου αγαθού.

Στο πλαίσιο του γενικού εορτασμού, η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου συμμετέχει στις εκδηλώσεις με θεματικές περιηγήσεις για το ευρύ κοινό στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και στους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους του Σέσκλου, της αρχαίας Δημητριάδας, της Υπέρειας Κρήνης Φερών – Βελεστίνου και στο Υδραγωγείο και το Λουτρικό συγκρότημα Ρωμαϊκών χρόνων, που αποκαλύφθηκε στον Πολυχώρο του Διατηρητέου Μύλου Λούλη, στον αρχαιολογικό χώρο Παλαιών. Επίσης, έχουν σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 9 έως 12 ετών στον αρχαιολογικό χώρο Σέσκλου και στον αρχαιολογικό χώρο Παλαιών, τα θέματα των οποίων αντίστοιχα είναι «Με νερό και χώμα…» και «Κάνοντας μπάνιο σε ρωμαϊκά λουτρά», ενώ στον αρχαιολογικό χώρο της Υπέρειας Κρήνης Φερών – Βελεστίνου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με Σχολεία της περιοχής.

Τέλος, στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα με τίτλο «Τα ταξίδια της Σταλίτσας», για παιδιά 5 έως 7 και 9 έως 12 ετών. Σημειώνεται ότι υπάρχει δυνατότητα για παράταση της εφαρμογής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων πέραν του καθορισμένου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού χρονικού πλαισίου των εκδηλώσεων, εφόσον υπάρξει ανάλογη ζήτηση από την πλευρά της εκπαιδευτικής κοινότητας. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου αλλά και στους παραπάνω επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη. Στους επισκέπτες θα διανέμεται δωρεάν ενημερωτικό υλικό. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Αιμιλία Καλογιάννη, αρχαιολόγο στην ΙΓ΄ Ε.Π.Κ.Α. Βόλου, στα τηλέφωνα 24210 25349 και 24210 76278.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου