ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαθητές ζωντανεύουν τον «Μπακαλόγατο»

μαθητές-ζωντανεύουν-τον-μπακαλόγατ-497036

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Μάριος ο μπακαλόγατος και Στάθης το μπακαλογατί» θα παρουσιαστεί σήμερα Σάββατο 2 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. στην Παλαιά Ηλεκτρική, από την μουσική-θεατρική πολιτιστική ομάδα μαθητών του 8ου Γυμνασίου Βόλου. Με κεντρικό θέμα την γνωστή Ελληνική ταινία των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου «Της Κακομοίρας» και διασκευασμένο σενάριο από όλους τους συμμετέχοντες στην ομάδα, η συγκεκριμένη παράσταση αποτυπώνει τους δημιουργικούς καρπούς μιας πολύ αξιόλογης πρωτοβουλίας.

Με σύνθημα «το σχολείο δεν είναι μόνο μαθήματα-κρατάμε το σχολείο μας ανοικτό το Σάββατο, την Κυριακή για τα παιδιά μας καθώς και μετά το τέλος των μαθημάτων μέσα στην εβδομάδα» στο 8ο Γυμνάσιο Βόλου έχει δημιουργηθεί εδώ και επτά χρόνια, μουσική-θεατρική πολιτιστική ομάδα μαθητών. Δημιουργός της ομάδας είναι η καθηγήτρια Πληροφορικής του σχολείου Κατερίνα Παπαθανασίου, πληροφορικός, μαθηματικός και πτυχιούχος κλασικού τραγουδιού.

Στόχος είναι η επαφή των παιδιών με την καλή ποιοτική μουσική, το φιλτράρισμα των ακουσμάτων, η "γνωριμία" με διαφορετικά είδη τραγουδιών και η εκμάθηση τους, με σκοπό τα παιδιά να εκφραστούν και να εκτονωθούν μέσα από την ερμηνεία τους. Παράλληλα να προσπαθήσουν να αποδώσουν θεατρικούς διαλόγους και μονόπρακτα. Να βγάλουν στην επιφάνεια τις όποιες δεξιότητές τους και να μάθουν να συνεργάζονται και κυρίως να αντιμετωπίσουν το σχολείο ως τόπο συγκέντρωσης και δημιουργίας τον ελεύθερο χρόνο τους.

Η πολιτιστική ομάδα συναντιέται Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή μετά το πέρας των μαθημάτων και κάθε Σάββατο και Κυριακή, άλλοτε εντός σχολείου και ασχολείται με μουσικοθεατρικά δρώμενα, άλλοτε εκτός σχολείου σε συναυλιακούς και θεατρικούς χώρους όπου παρακολουθεί ανάλογες μουσικοθεατρικές παραστάσεις και άλλοτε σε ωδεία της πόλης όπου και διδάσκεται αφιλοκερδώς μαθήματα από λυρικούς καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης. Η συμμετοχή των παιδιών είναι αθρόα. Αισίως η ομάδα αριθμεί τα 60 παιδιά. Το συγκινητικό και αξιοσημείωτο είναι ότι μαθητές της περσινής ομάδας που είναι πλέον μαθητές του Λυκείου εξακολουθούν να συμμετέχουν στην ομάδα. Το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι και πρόπερσι.

Οι δραστηριότητές μας πολλές και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την δημιουργία του site του σχολείου, φωτογραφικά άλμπουμ και βίντεο με τις δραστηριότητες της ομάδας, αφίσες, διαγωνισμό φωτογραφιών, καθώς και ενδελεχή μελέτη του κεφαλαίου «όπερα». Τα μέλη της δραστήριας ομάδας μελέτησαν την Άρια αντίκα, το παγκόσμιο φαινόμενο «Μαρία Κάλας», την Ελληνική οπερέτα και την Ιταλική καντσονέτα, έμαθαν να ακούν τους Pavaroti, Bocceli, Hvorostovsky, παρακολούθησαν μάθημα τραγουδιού με την σοπράνο παγκοσμίου φήμης Ιουλία Τρούσσα. Ασχολήθηκαν με το έντεχνο ελληνικό τραγούδι, τραγούδησαν έργα Θεοδωράκη και Χατζιδάκι, διάβασαν θεατρικά έργα του Δημήτρη Ψαθά, μελέτησαν το ζωγράφο Βασίλι Καντίνσκι, παρακολούθησαν μαθήματα σκηνογραφίας και πραγματοποίησαν συνεστίαση στο χώρο του σχολείου με καλεσμένους τους γονείς, μάγειρες τους καθηγητές και σερβιτόρους τα παιδιά.

Οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν περιλαμβάνουν επίσης πολιτιστικές εξορμήσεις, παράσταση στο πλαίσιο της συνάντησης Μαθητικής Δημιουργίας στην Παλιά Ηλεκτρική και πολλά ακόμη. «Το 2008 χρονιά πραγματοποιήσαμε ταξίδι στην Ιταλία. Ήταν πρώτη φορά στα χρονικά του 8ου Γυμνασίου Βόλου, που μαθητές του εξόρμησαν εκτός της χώρας. Φέτος πετάξαμε στην Βαρκελώνη και πραγματοποιήσαμε πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα εκεί με τα υπέροχα παιδιά μας. Οι καινοτόμες αυτές δραστηριότητες θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται στο σχολείο μας όσο θα υπάρχουν καθηγητές που μπορούν και μαθητές και γονείς που θέλουν» υπογραμμίζουν τα μέλη της ομάδας. Στο site του Σχολείου που δημιούργησαν η καθηγήτρια Κατερίνα Παπαθανασίου μαζί με τους «μικρούς καλλιτέχνες» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες στην διεύθυνση : http://8gym-volou.mag.sch.gr/

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου