ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η σημερινή διάλεξη της Εταιρείας Αστρονομίας για τα σπήλαια της γης και του διαστήματος

η-σημερινή-διάλεξη-της-εταιρείας-αστρ-282812

Τα αστρονομικά στοιχεία των διαφόρων σπηλαίων τη γης και πως προβλέπονται τα σπήλαια του διαστήματος θα απασχολήσουν τους ακροατές που θα προσέλθουν για να παρακολουθήσουν την πρώτη φετινή διάλεξη της Εταιρείας Αστρονομίας του Βόλου. Η διάλεξη θα δοθεί σήμερα Κυριακή 8 Οκτωβρίου 8μ.μ στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).

Ομιλητής θα είναι ο νεαρός σπηλαιολόγος Παναγιώτης Καρούτσος, ο οποίος με ξεναγό τη «μητέρα» φύση θα βοηθήσει τους παριστάμενους να ταξιδέψουν εκατομμύρια χρόνια πίσω, στην αφετηρία, στη στιγμή της σπηλαιογένεσης. Θα ζήσουν τη γένεση, την εξέλιξη αλλά και τον θάνατο ενός σπηλαίου.

Θα μάθουν για τη χρήση των σπηλαίων, από την αρχή της παρουσίας του ανθρώπου πάνω στη Γη, 200.000 πριν, έως και σήμερα. Ποια η χρησιμότητά τους κατά την αρχαιότητα; Θα μάθουν πώς μια μικρή σταγόνα βροχής μπορεί να δημιουργήσει κάτι όμορφο και θαυμαστό. Πώς δημιουργούνται οι σταλακτίτες, οι σταλαγμίτες και τα διάφορα άλλα σπηλαιοθεάματα; Ποια η χρησιμότητα της σπηλαιολογίας ως επιστήμης; Υπάρχει κάποια σχέση αστρονομίας και σπηλαίων; Ποιος ο ρόλος της NASA και της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) στην έρευνα και στην εξερεύνηση των σπηλαίων;

Ο Παναγιώτης Καρούτσος γεννήθηκε στον Βόλο και σπούδασε λογιστική στην Πάτρα. Εργάστηκε σε διάφορες εταιρείες ως λογιστής και ως ιδιωτικός υπάλληλος. Το 2013 συμμετείχε σε έρευνα για τη βιοποικιλότητα των σπηλαίων με τον βιολόγο – σπηλαιολόγο Μπακολίτσα Κωνσταντίνο. Εκεί γεννιέται το σημερινό του πάθος για τη μελέτη των σπηλαίων ανακαλύπτοντας έναν καινούριο κόσμο. Το 2016 ολοκληρώνει με επιτυχία τα σεμινάρια σπηλαιολογίας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.), της οποίας γίνεται μέλος, ενώ σήμερα αποτελεί μέλος της Εταιρίας Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας «Χείρων». Για τη διασφάλιση της επιστημονικής του συγκρότησης, έπειτα από επιτυχείς κατατακτήριες εξετάσεις τον Ιανουάριο του 2017, εισάγεται στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και σήμερα είναι δευτεροετής φοιτητής. Προσωπικός αλλά και επιστημονικός σκοπός του είναι η μελέτη και η έρευνα των σπηλαίων, καθώς και των σχέσεων που έχουν τα σπήλαια με την αστρονομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου