ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού της Άρτας

ξεκίνησε-η-αναστήλωση-του-ιστορικού-γ-288679

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την στερέωση του ιστορικού γεφυριού της Άρτας. Ένα μνημείο πολιτισμού και αρχιτεκτονικής. Σύμβολο για την Ήπειρο που χρειάστηκε η θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα για να χτιστεί, σήμερα έχει αφεθεί στα χέρια των πλέον ειδικών.

Σκοπός τους να το παραδώσουν ατόφιο στις επόμενες γενιές. Μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση, όπως τόνισε και ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο οποίος είδε από κοντά την εξέλιξη των εργασιών.

Εδώ και μερικές ημέρες ο Άραχθος… στέγνωσε, καθώς η ΔΕΗ έκλεισε το φράγμα στο Πουρνάρι, προκειμένου τα συνεργεία να πιάσουν δουλειά.

Πρόκειται για την δεύτερη και κύρια φάση του έργου που εκτελεί η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας με σκοπό τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού και την προστασία του ιστορικού γεφυριού.

Το έργο έχει συνολικό προυπολογισμό 700 χιλιάδων ευρώ.

Οι εργασίες επικεντρώνονται πλέον στο ιστορικό γεφύρι, με σκοπό την προστασία και την θωράκιση των βάθρων.

Στο σημείο της γέφυρας αυξάνεται η ορμητικότητα του νερού σε μεγάλες παροχές με αποτέλεσμα την υποσκαφή του πυθμένα της κοίτης και την απογύμνωση των βάθρων της γέφυρας.

Έτσι κατασκευάζονται λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια (σαρζανέτ) στην κοίτη του ποταμού καθ΄ όλο το πλάτος και σε μήκος τρία μέτρα ανάντη των βάθρων της γέφυρας και 50 μέτρων κατάντη αυτών και για πλάτος περίπου 100 μέτρων.

Η ανάγκη για τις παρεμβάσεις αυτές προέκυψαν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν την Άρτα και τις αυτοψίες ειδικών που έγιναν στο γεφύρι.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου