ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με επίκεντρο τον αργαλειό

με-επίκεντρο-τον-αργαλειό-303858

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, με συνέπεια στις αξίες του λαϊκού πολιτισμού, συνεχίζει με αφοσίωση και γνώση την παράδοση των παραδοσιακών τεχνών, με κυρίαρχη την τέχνη του αργαλειού. Την προσεχή εβδομάδα ξεκινούν τα μαθήματα και παράλληλα συνεχίζονται και οι εγγραφές των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών, που αποτελούν μια σειρά από εξαιρετικές προτάσεις του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

Το εργαστήριο υφαντικής λειτουργεί κατά τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄ με τη συνολική συμμετοχή των εκπαιδευομένων. H λειτουργία του εργαστηρίου, που ο χώρος του φέρει το όνομα «Μαρία Γκέκου», δίνει έμφαση στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και στην πολύτιμη τέχνη. Σκοπός είναι αφενός η διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν και αφετέρου η ένταξη της ξεχασμένης αυτής τέχνης στην καθημερινότητά μας. Εκπαιδεύτρια: Kερασία Καρκαλά.

Στο εργαστήριο κεντήματος διδάσκονται οι παραδοσιακές τεχνικές χειρός του λασέ και του μακραμέ, με σχέδια από την αστική και παραδοσιακή μας παράδοση.

Τα εργαστήρια κοπτικής- ραπτικής και πλεκτικής που επαναλειτουργούν από πέρυσι στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου έχουν μακραίωνη ιστορία, αφού η λειτουργία τους είχε εδραιωθεί στον Μεσοπόλεμο. Και μπορεί σήμερα το ράβε-ξήλωνε να ακούγεται ελαφρώς αναχρονιστικό, αλλά η εποχή μας αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Το βελόνι ραψίματος και οι βελόνες της πλεκτικής είναι στην πρώτη γραμμή της μόδας και τα σεμινάρια κοπτικής, ραπτικής και πλεξίματος κερδίζουν, διεθνώς και στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότερο έδαφος. Εκπαιδεύτρια στο τμήματα ραπτικής: Λαμπρινή Καραΐσκου.

Τα παραπάνω εργαστήρια στεγάζονται σε εκμισθωμένο χώρο 150τ.μ. πλήρως εξοπλισμένα. Η λειτουργία τους είναι διαρκής με την έναρξη των τακτικών μαθημάτων, από τις αρχές Οκτωβρίου και συνεχίζονται έως το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Η εκμάθηση των παραπάνω τεχνών εμπλουτίζεται και με άλλες εκδηλώσεις- ταχύρυθμα σεμινάρια δημιουργικής εμπειρίας με λαογραφικό περιεχόμενο, που συμβάλλουν στη απόκτηση ερεθισμάτων για την εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τις παραπάνω τέχνες, με τρόπο βιωματικό και ευχάριστο. Η διεύθυνση των παραπάνω εργαστηρίων είναι: Δον Δαλεζίου & Ρ. Φεραίου και Κοραή 79. Πληροφορίες-εγγραφές καθημερινά στη Γραμματεία του Λ.Ε.Β., 2421033938, 2421305753, 6974101096 και στα τηλέφωνα: 6946592485, 6983280725, 6973814134 και 6978186879.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου