ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πανελλήνιο συνέδριο αστρονομίας

πανελλήνιο-συνέδριο-αστρονομίας-501177

Στο Βόλο θα πραγματοποιηθεί το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο-Φεστιβάλ Νεολαίας που διοργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος και θα φιλοξενηθεί την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου στις 11 π.μ. στην αίθουσα τελετών του δημαρχείου Βόλου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προσφωνήσεις από: εκπρόσωπο της Υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, του Νομάρχη Μαγνησίας Απόστολου Παπατόλια, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνατίου, βουλευτών του Νομού, του δημάρχου Βόλου Αλέκου Βούλγαρη, του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής Πέτρου Ροβίθη, πρώην Διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, του προέδρου της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Κωνσταντίνου Μαυρομμάτη. Θα ακολουθήσει η κήρυξη της έναρξης του συνεδρίου και η πρώτη επίσημη ομιλία του Διονυσίου Σιμόπουλου, διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανητάριου Αθηνών, με θέμα «Από την Γένεση στον Κατακλυσμό».
Στο πλαίσιο του εν λόγω συνεδρίου-Φεστιβάλ, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη τελετή απονομής των βραβείων, επαίνων και τιμητικών διπλωμάτων του 15ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2010. Πρώτοι επιτυχόντες είναι οι μαθητές Ορφέας Βουτυράς, Γεώργιος Λιούτας και Δέσποινα Παζούλη, οι οποίοι θα αναφερθούν στις εμπειρίες που βίωσαν από την αστροναυτική εκπαίδευσή τους στη ΝΑΣΑ, ενώ οι μαθητές Νικόλαος Φλεβοτόμος και Στέφανος Τύρος, θα περιγράψουν την 4η Αστρονομική και Αστροφυσική Ολυμπιάδα του Πεκίνου, στην οποία συμμετείχαν μαζί με τους παραπάνω μαθητές, ως εκπρόσωποι της Ελλάδος.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα λειτουργεί έκθεση σπάνιων παλαιών στερεοσκοπικών φωτογραφιών και διαγραμμάτων του ουρανού, που χρονολογούνται στην περίοδο 1910-1920. Οι εν λόγω φωτογραφίες εκδόθηκαν από τους Γερμανούς καθηγητές αστρονομίας Μαξ Γολφ και Φίλιπ Φώθ και χρησίμευαν, μεταξύ των άλλων, ως βοηθήματα για την διδασκαλία του μαθήματος αστρονομίας στα σχολεία. Οι φωτογραφίες ανήκουν στην συλλογή του Ευστάθιου Ζαφραντζά, μέλους του Δ.Σ. της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου