ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανοίγει η μεγάλη οθόνη του Μεταξουργείου

ανοίγει-η-μεγάλη-οθόνη-του-μεταξουργε-501970

Πιστή στο ραντεβού της με το κινηματογραφόφιλο κοινό της πόλης μας, ξεκινά την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου τον κύκλο των προβολών της φετινής περιόδου, η Κινηματογραφική Κοινότητα του Δήμου Νέας Ιωνίας. Η Κινηματογραφική Κοινότητα αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της περιοχής, καθώς συμπληρώνει φέτος 28 χρόνια συνεχούς και αδιάκοπης παρουσίας στα κινηματογραφικά δρώμενα της πόλης και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των σινεφίλ, χάρη στις επιλεγμένες ταινίες που προβάλλει. Οι προβολές πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου (Καραμπατζάκη και Αναπαύσεως) στην Ν. Ιωνία κάθε Παρασκευή στις 9:30 το βράδυ, ενώ η διάθεση εισιτηρίων ξεκινάει στις 8:30 μ.μ. Το πρόγραμμα της χρονιάς έχει ως εξής: Στις 24 Σεπτεμβρίου θα προβληθούν οι «Ραγισμένες αγκαλιές», ρομαντικό μελώδραμα του Πέδρο Αλμοδοβάρ, με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς: Πενέλοπε Κρουζ, που κλέβει την παράσταση, Λούις Χομλαρ, Χοσέ Λουίς Γκόμεθ, Μπλάνκα Πορτίγιο.
Την 1η Οκτωβρίου σειρά έχει «Ο πατέρας των παιδιών μου» σε σκηνοθεσία-σενάριο: Μία Χάνσεν-Λοβ και πρωταγωνιστές τους Λουί-Ντο ντε Λενκεσέν, Κιάρα Καζέλι, Αλίς ντε Λονκεσέν.
Στις 8 Οκτωβρίου παίρνει την κινηματογραφική σκυτάλη ο «Αόρατος συγγραφέας» συναρπαστικό θρίλερ του Ρόμαν Πολάνσκι, με τους: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Πιρς Μπρόσναν, Κιμ Κατράλ, Ολίβια Γουίλιαμς, Τομ Γουίλκινσον, Τίμοθι Χάτον. Στις 15 Οκτωβρίου θα προβληθεί «Το γάλα της θλίψης» της Κλαούντια Λόσα, που απέσπασε Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου και παίζουν οι Μαγκαλί Σολιέρ, Μαρίνο Μπάλον, Σούσι Σάντσεζ, Μπάρμπαρα Λαζόν.
Στις 22 Οκτωβρίου σειρά έχει «Ο δρόμος» του Τζον Χίλκοουτ με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς: Βίγκο Μόρτενσεν, Κότι Σμιτ-Μακφί, Σαρλίζ Θέρον, Ρόμπερτ Ντιβάλ, ενώ η αυλαία των προβολών του συγκεκριμένου μήνα κλείνει στις 29 Οκτωβρίου με «Μια μέρα του καλοκαιριού», την αριστουργηματική ταινία του
Χιροκάζου Κορεέντα.
            Στις 5 Νοεμβρίου θα προβληθεί «Η λευκή κορδέλα» σε σκηνοθεσία-σενάριο: Μίκαελ Χάνεκε, με τους Κρίστιαν Φρίντελ, Λεόνι Μπένες, Ούλριχ Τούκουρ, Ουρσίνα Λάρντι, ενώ στις 12 Νοεμβρίου σειρά έχει το «Χωρίς Όνομα» του
Κάρι Φουκουνάγκα, που αφηγείται τα προβλήματα των παράνομων μεταναστών που ταξιδεύουν από το Μεξικό για τις ΗΠΑ, σε μια συγκλονιστική, με ποιητικές σκηνές, ταινία. Στις 19 Νοεμβρίου θα προβληθούν «Οι μέρες με τη Σάμερ», μια εξαιρετική κομεντί με τους Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Ζόε Ντεσάνελ. Στις 26 Νοεμβρίου ακολουθεί ο «Προφήτης» του Ζακ Οντιάρ, που απέσπασε το Μέγα Βραβείο στο Φεστιβάλ Κανών).
            Ο κινηματογραφικός Δεκέμβριος ξεκινάει με την προβολή της ταινίας «Ο αντίχριστος» του Λαρς φον Τρίερ στις 3 Δεκεμβρίου, με τους Γουίλεμ Νταφόε, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, ενώ αμείωτο θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον των σινεφίλ τα «Ξέστρωτα κρεβάτια» του Αλέξις Ντος Σάντος, που θα προβληθούν στις 10 Δεκεμβρίου, με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς Φερνάντο Τίλβε, Ντέμπορα Φρανσουά, Μίχιελ Χουίσμαν, Κάτια Γουίντερ. Στις 17 Δεκεμβρίου σειρά έχουν οι «Γουέντι και Λούσι» που πρωταγωνιστούν σε μια ελεγειακή ταινία για την πορεία μιας μοναχικής γυναίκας και του σκύλου της, στην Αμερική της οικονομικής κρίσης.
 
 
Οι προβολές της νέας χρονιάς
 
 
            Η νέα κινηματογραφική χρονιά ανοίγει αυλαία στις 7 Ιανουαρίου με τα «Σταυροδρόμια ζωής» συμπαραγωγής Ισραήλ και Γερμανίας, όπου πέντε διαφορετικές ιστορίες διαδραματίζονται στην πολυεθνική συνοικία Ατζαμι της Γιάφας, σε μια δραματική, που αγγίζει τα όρια της τραγωδίας ταινία, σκηνοθετημένη με δύναμη και ζωντάνια – υποψήφια για το ξενόγλωσσο Οσκαρ. Στις 14 Ιανουαρίου θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα «Κι αν σου κάτσει;» του ευφυούς Γούντι Αλλεν με τους : Λάρι Ντέιβιντ, Ιβάν Ρέιτσελ Γουντ, Εντ Μπέγκλι Τζούνιορ, Πατρίσια Κλάρκσον, Χένρι Κάβιλ, Μάικλ ΜακΚιν. Στις 21 Ιανουαρίου σειρά έχει η «Μοναξιά» του Χαϊμέ Ροζάλες από Βαρκελώνη και στις 28 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί η ταινία με τον τίτλο «Και μόνο την αλήθεια» του Ροντ Λούρι, όπου πρωταγωνιστούν οι Κέιτ Μπέκινσεϊλ, Αλαν Αλντα, Αντζελα Μπάσετ, Βέρα Φαρμίγκα, Ματ Ντίλον. Ενα αρκετά τολμηρό πολιτικό θρίλερ μέσα από την ιστορία μιας δημοσιογράφου που φυλακίζεται επειδή αρνείται να αποκαλύψει την πηγή ενός σημαντικού πολιτικού άρθρου που εμπλέκει τους πράκτορες της CIA.
Στις 4 Φεβρουαρίου ακολουθεί «Το μυστικό στα μάτια της» του Χουάν Χοσέ Καμπανέλα με τους Ρικάρντο Νταρίν, Σολεδάλ Βιλαμίλ, Πάμπλο Ράγκο, Χαβιέ Γκοντίνο, Γκιγιέρμο Φραντσέλα, που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Στις 11 Φεβρουαρίου θα προβληθεί το φιλμ «Είναι όλοι τους καλά» με πρωταγωνιστές τους: Ρόμπερτ ντε Νίρο, Ντρου Μπάριμορ, Κέιτ Μπέκινσεϊλ, Σαμ Ρόκγουελ, Τζέιμς Φρέιν. Στις 18 Φεβρουαρίου ακολουθεί «Ο τελευταίος σταθμός» του Μάικλ Χόφμαν με τους Κρίστοφερ Πλάμερ, Χέλεν Μίρεν, Πολ Τζιαμάτι, Τζέιμς ΜάκΑβοϊ, Κέρι Κόντον, ενώ στις 25 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται η προβολή της ταινίας «Ραντεβού στον αέρα» υποψήφια για 6 Οσκαρ, ανάμεσά τους τα καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, όπου πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τζορτζ Κλούνι, Βέρα Φαρμίγκα, Αννα Κέντρικ, Τζέισον Μπέιτμαν.
 
Με ανοιξιάτικο χρώμα
 
 
            Οι ανοιξιάτικες προβολές στο «Μεταξουργείο» ξεκινούν στις 4 Μαρτίου με «Το ποτάμι ανάμεσα» συμπαραγωγή Γαλλίας, Αλγερίας και Βρετανίας, σε σκηνοθεσία Ρασίντ Μπουσαρέμπ και πρωταγωνιστές τους: Μπρέντα Μπλέθιν, Σοτίγκι Κουγιατέ, Ρσντί Ζεμ. Στις 11 Μαρτίου ακολουθεί «Το νησί των καταραμένων» Αμερικανικής παραγωγής, του Μάρτιν Σκορσέζε, με τους Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, Μαρκ Ράφαλο, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Μαξ φον Σίντοβ, Μισέλ Γουίλιαμς, Εμιλι Μόρτιμερ, Πατρίσια Κλάρκσον. Στις 18 Μαρτίου «Ο χρόνος που απομένει» παραπέμπει σε μια ταινία γύρω από τη ζωή μιας ομάδας Παλαιστινίων, από το 1948 ως τις μέρες μας, με καυστικό χαρακτήρα. Στις 25 Μαρτίου θα προβληθεί η ταινία με τίτλο «Πεθαίνω στα γέλια» του Τζαντ Απατοου με πρωταγωνιστές τους Ανταμ Σάντλερ, Σεθ Ρότζεν, Λέσλι Μαν, Ερίκ Μπαν.
            Την 1η Απριλίου θα προβληθεί το φιλμ «Τι απέγινε η Ελί» όπου ο Ασγκάρ Φαραντί επιδίδεται σε ένα αόρατο ρεσιτάλ κινηματογραφικής αισθητικής. Στις 8 Απριλίου σειρά έχει η «Μονάκριβη», που αποτελεί το σπαραχτικό δράμα μιας απελπισμένης, χωρίς μέλλον, νεαρής Αφροαμερικανίδας, δοσμένο με δύναμη και με συγκινητική ερμηνεία από την Γκαμπούρι Σιντίμπε -ταινία υποψήφια για 9 Οσκαρ.
Στις 15 Απριλίου θα προβληθεί η ταινία «Φεύγω» της Κατρίν Κορσινί, όπου πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Κριστίν Σκοτ Τόμας, Σερζί Λοπέζ, Ιβάν Ατάλ. Στις 29 Απριλίου προγραμματίζεται η «Αστυνομία, ταυτότητα» του Κορνέλιου Πορουμπόιου, όπου παίζουν οι Ντράγκος Μπούκουρ, Βλαντ Ιβάνοφ, Ιρίνα Σαουλέσκου.
            Στις 6 Μαΐου θα προβληθεί η συγκινητική ταινία με τίτλο «Kabei: η μητέρα μας» από τον βετεράνο Ιάπωνα Γιόζι Γιαμάντα των 78 χρονών, ενώ στις 13 Μαΐου οι φίλοι του σινεμά θα απολαύσουν το «Προσκύνημα στη Λούρδη» της Τζέσικα Χάουσνερ, όπου παίζουν οι ηθοποιοί: Σιλβί Τεστού, Λέα Σεντού, Μπρούνο Τοντεσκίνι, Ελίνα Λόβενσον. Στις 20 Μαΐου προγραμματίζεται το «Fish Tank» με τους : Κέιτι Τζάρβις, Μάικλ Φάσμπιντερ, Κίρστον Γουέαρινγκ, Ρεμπέκα Γκρίφιθς και ο κύκλος των προβολών κλείνει στις 27 Μαΐου με «Γυναίκες χωρίς άντρες»
της Σιρίν Νεσάτ, μια υπέροχη ταινία από μια εξαιρετική βιντεοάρτιστ Ιρανοαμερικανίδα, εξόριστη πολλά χρόνια από το Ιράν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου