ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ολα τα πήρε το καλοκαίρι…»

ολα-τα-πήρε-το-καλοκαίρι-338087

Ολοκληρώνονται οι ξεχωριστές βραδιές μουσικής και λόγου στο πλαίσιο του προγράμματος για την αυγουστιάτικη πανσέληνο, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών φίλων του πολιτισμού.

Ενα ιδιαίτερο κοινό απόλαυσε τις ξεχωριστές βραδιές μουσικής και λόγου που παρουσίασε για το φετινό Αύγουστο η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου στο πλαίσιο του ετήσιου πανελληνίου προγράμματος που διοργάνωσε σε όλη τη χώρα για ακόμη μια χρονιά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο. Συγκεκριμένα η παράσταση με γενικό τίτλο «Ολα τα πήρε το καλοκαίρι…», βασισμένο στο γνωστό στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια και έτυχε θερμής υποδοχής και στους τρεις σταθμούς της μικρής περιοδείας στην οποία παρουσιάσθηκε.

Πρώτος σταθμός ήταν το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου στις 5 Αυγούστου. Η παράσταση παρουσιάσθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Η μουσική, η ποίηση και ο χορός συνάντησαν τον έρωτα, και το φεγγάρι του καλοκαιριού, συνδέοντας ποιήματα Ελλήνων ποιητών με ένα ρεπερτόριο μουσικής από τη μπαρόκ εποχή ως τον 21ο αιώνα. Πριν την εκδήλωση το κοινό είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, αλλά και στην περιοδική έκθεση «…Ετσι μικρός απ’ την πατρίδα έφυγε…» (Κ. Καβάφης) με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών από το τέλος του 19ου αιώνα έως σήμερα, στο πλαίσιο της ετήσιας διοργάνωσης του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» με θέμα «Ελληνισμός της Διασποράς: Προσφορά και Αξιοποίηση».

Δεύτερος σταθμός υπήρξε στις 16 Αυγούστου, ο Ιερός ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Πλατεία Μηλεών. Σε συνεργασία με τον Φορέα Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος οι παραβρισκόμενοι απόλαυσαν μία ξεχωριστή, κατανυκτική βραδιά στο εσωτερικού του ναού με ιδιαίτερο αγιογραφικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Της εκδήλωσης προηγήθηκε ξενάγηση, από τον επίτροπο του ναού στον ιστορικό χώρο.

Η ίδια παράσταση παρουσιάσθηκε τέλος στις 18 Αυγούστου, στο υπαίθριο Θέατρο του Χόρτου στο πλαίσιο του 33ου Φεστιβάλ Χόρτου, που διοργανώνει το Κοινωφελές Ιδρυμα Αγγελίνης – Χατζηνίκου.

Οι διακεκριμένοι συντελεστές της εκδήλωσης, που αποτέλεσε μια πρόταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βόλου, αξίζουν συγχαρητήρια για τις μαγευτικές βραδιές που μας προσέφεραν. Με επιμέρους προσαρμογές του προγράμματος που κρίθηκαν απαραίτητες λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών σε κάθε ένα από τους ιστορικούς χώρους – σταθμούς της περιοδείας συμμετείχαν οι ηθοποιοί Γρηγόρης Γαλάτης, στον οποίο ανήκει και η σκηνοθετική επιμέλεια και Νιόβη Κωστοπούλου. Συμμετείχε επίσης το Σεξτέτο Εγχόρδων της Καμεράτας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Ιδιαίτερη ήταν η συμμετοχή της χορεύτριας Μαρίας Κυρμά, ενώ παράλληλα προβλήθηκε το εικαστικό έργου «Moonrise» της Eugenia -Alana Mitsanas.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας είναι ο Λόφος Αγίας Ειρήνης Ανακασιάς, όπου στις 4 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός, θα παρουσιαστεί η ίδια παράσταση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου