ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παραμύθια στου Κενταύρου τη ράχη

παραμύθια-στου-κενταύρου-τη-ράχη-346597

Το ενδιαφέρον περισσότερων από χιλίων ατόμων συγκέντρωσε το 7ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία προς μεγάλη ικανοποίηση των διοργανωτών.

Η φετινή διοργάνωση, που διήρκεσε από τις 30 Ιουλίου μέχρι τις 6 Αυγούστου, τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αλλά και του ΕΟΤ, και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Νοτίου Πηλίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Παραμύθια και μύθοι στου Κενταύρου τη ράχη», του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και της «Πήλιον Ορος».

Φίλοι της προφορικής αφήγησης από κάθε γωνιά της Ελλάδας, έδωσαν το «παρών» σε μια σημαντική διοργάνωση που πλέον αποτελεί θεσμό με πανελλήνια εμβέλεια, και «αγκάλιασε» όλη την περιοχή του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, την Άνω και Κάτω Γατζέας με κύριο κορμό τις προφορικές αφηγήσεις.

Συνολικά ο απολογισμός του πηλιορείτικου φεστιβάλ αφήγησης αποτυπώνει την παρουσία 22 αφηγητών και δύο ομάδων αφήγησης: τις «Υφάντρες των παραμυθιών» και τον «Παραμυθανθό», οι οποίοι υποδέχτηκαν τους φίλους των παραμυθιών σε 14 διαφορετικούς χώρους επιλεγμένους για την ατμοσφαιρικότητά τους.

Χώροι ατμοσφαιρικοί όπως το Μουσείο Γλύπτη Νικόλα, το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού, η αυλή του παραδοσιακού Ξενώνα Ανωβολιός, η αυλή της οικίας Οικογένειας Φ. Μπέλλα – Μαρίνου, το πέτρινο γεφύρι Αγ. Αθανασίου, η αυλή του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, η αυλή του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου (1795), το παλιό Σχολαρχείο (1886), η αυλή της έδρας της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», η αυλή του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου, η αυλή του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Γατζέας, οι σταθμοί της διαδρομής του τρένου Άνω Γατζέα και Μηλιές, γέμισαν με συναρπαστικές αφηγήσεις.

Ο κορμός των αφηγηματικών εκδηλώσεων εμπλουτίστηκε από την παράλληλη λειτουργία δύο καλλιτεχνικών εκθέσεων με πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα.

Η πρώτη φιλοξενήθηκε στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» με έργα παιδιών (ζωγραφική-κεραμική) του ΚΔΑΠ Λεχωνίων και θέμα: «Ταξιδεύοντας με το τρενάκι του Πηλίου στη ράχη του βουνού των Κενταύρων» έχοντας υπεύθυνους εργαστηρίων τους: Απόστολο Ντελάκο – εικαστικό, Νατάσσα Κοντογιάννη – κεραμίστρια, Μαρία Χαμπέρη – ζωγράφο, ενώ η δεύτερη έκθεση καλλιτεχνών – δημιουργών από την Κρήτη, την Αθήνα, τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου και τον Βόλο, φιλοξενήθηκε όπως πάντα στο Βαφειάδειο Πνευματικό Κέντρο με έργα πέντε ατομικών δημιουργών (Τ. Βαλαβάνη, Μ. Γελαγώτα, Γ. Κατώγια, Μ. Λιάππη, Μ. Μαΐλλη) και μιας επταμελούς ομάδας σπουδαστριών του τμήματος Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων της Δ/νσης πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, σε διδασκαλία Β. Πατσέα αποτελούμενη από τις Μ. Εμμανουήλ, Ε. Καλαμογιώργου, Μ. Καραδέμητρου, Σ. Μ. Κουτσογιώργου, Α. Πορτάρη, Ο. Σαββοπούλου και Χ. Χατζηκωτούλα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα υλικών και τεχνικών.

Στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Κρητικού ερευνητή Αριστοφάνη Χουρδάκη (1932-2017), που είχε τιμηθεί το 2014 από τους Πηλιορείτες διοργανωτές για την πολύτιμη συμβολή του στην καταγραφή και έκδοση λαϊκών παραμυθιών, πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις που διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου