ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ηρθαν τα καράβια τα ζαγοριανά…

ηρθαν-τα-καράβια-τα-ζαγοριανά-349054

Πολύς κόσμος απόλαυσε τη μουσικοχορευτική παράσταση που πραγματοποιήθηκε στο Χορευτό

Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν να εκτυλίσσεται επί σκηνής όσοι βρέθηκαν πρόσφατα στην παραλία του Χορευτού, με τίτλο «Ήρθαν τα καράβια τα ζαγοριανά». Την πολύ επιτυχημένη παράσταση, τα κείμενα της οποίας βασίστηκαν στο βιβλίο «Ήρθαν τα καράβια τα ζαγοριανά. Όψεις και μνήμες από το εμπόριο και τη ναυτική παράδοση του Ανατολικού Πηλίου (1630-1960)» των Αλέξανδρου Καπανιάρη και Νίκου Τσούκα, παρακολούθησαν πάνω από 2.000 άτομα, και διοργάνωσαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Μακρυράχης και Πουρίου, οι οποίοι τελούν υπό την αιγίδα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου. Συμμετείχαν περίπου 170 χορευτές όλων των ηλικιών κι από τα τρία χωριά, ενώ φιλοξενήθηκε η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Σάμου, μιας και τα ζαγοριανά καράβια επισκέπτονταν συχνά το νησί του Πυθαγόρα, όπως επίσης και τη Χίο, την Ικαρία, τα Επτάνησα, τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, ακόμα και τη Βενετία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Προηγήθηκε η συγκινητική παρέλαση όλων των ομάδων, οι οποίες, συνοδευόμενες από τους μουσικούς σκόρπισαν στο μαγευτικό τοπίο παραδοσιακούς ήχους και μελωδίες, καταλήγοντας στον κατάμεστο χώρο της παράστασης. Αρχικά προβλήθηκε η ψηφιακή αφήγηση «Ήρθαν τα καράβια τα ζαγοριανά», μια παραγωγή του φορέα Μαγνήτων Κιβωτός, και αμέσως μετά, ένα ζαγοριανό καΐκι, μετέφερε δια θαλάσσης στην ακτή μήλα Ζαγορίν, μέσα στα παραδοσιακά κοφίνια και αγόρια ντυμένα με πηλιορείτικες φορεσιές τα τοποθέτησαν πάνω στη σκηνή. Οι χορευτές, μικροί και μεγάλοι, παρουσίασαν χορούς από το Πήλιο, τις Βόρειες Σποράδες, τη Μ. Ασία, τη Μυτιλήνη, τα Επτάνησα, τη Μαύρη θάλασσα, ενώ το Λύκειο των Ελληνίδων Σάμου παρουσίασε χορούς Σάμου, Ικαρίας και Χίου. Την παράσταση, τον συντονισμό και την οργάνωση της οποίας είχε η Αντιγόνη Ιωάννου, πλαισίωσαν οι καταξιωμένοι μουσικοί, Μάριος Σαρακατσιάνος (λαούτο και τραγούδι), Στέφανος Γεωργίου (βιολί), Στάθης Παρασκευόπουλος (κρουστά), Χάρης Σαλαγκιώτης (κλαρίνο), Μάκης Παπαδιακουμής (ακορντεόν) και Ιωάννου Αντιγόνη (τραγούδι).

Εκτός από τους ντόπιους και τους τουρίστες, την παράσταση παρακολούθησαν η υφυπουργός οικονομικών κ. Παπανάτσιου, ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Στεργίου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κολυνδρίνη, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κοπάνας, ο δήμαρχος Ζαγοράς- Μουρεσίου κ. Κουτσάφτης, οι αντιδήμαρχοι κ. Κοντογεώργος και Ρεπανίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Λάσκος, ο οργανωτικός γραμματέας του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» Αλέξανδρος Καπανιάρης και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, της ΚΕΔΗΖΑΜ, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός».

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν όσους πίστεψαν, υποστήριξαν και συνέβαλαν στην επιτυχία της παράστασης αυτής, και να ανανεώσουν το ραντεβού για την επόμενη επιτυχημένη παράσταση για το καλοκαίρι του 2018.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου