ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πλούτος» σε εποχές «Πενίας»

πλούτος-σε-εποχές-πενίας-503828

Το θερμό χειροκρότημα των απανταχού της Ελλάδας θεατρόφιλων αποσπά η καλοκαιρινή συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης και του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου με τίτλο «Πλούτος-Πενίας θρίαμβος» που ολοκληρώνει την περιοδεία της αύριο, Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου. Η Αριστοφανική παράσταση, που παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο το διήμερο 13 και 14 Αυγούστου, έχει σαφώς επίκαιρο χαρακτήρα, διότι δίνεται «μεγαλύτερη βαρύτητα στο ρόλο της Πενίας, η οποία με την συνεχή παρουσία της θα τονίζει την παντοτινή ύπαρξή της σ’ όλες τις «πολιτισμένες» κοινωνίες μέσα στον ιστορικό χρόνο» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές. Ο κύκλος των παραστάσεων άνοιξε από την σκηνή του Θερινού Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, τιμής ένεκεν, και ολοκληρώνεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτισθεί, στην Αθήνα.
Τιμητική για το τοπικό θέατρο είναι παράλληλα και η συνεργασία με έναν από τους ιστορικούς θεατρικούς οργανισμούς, το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και η συμμετοχή στο θίασο συντελεστών όπως ο Διαγόρας Χρονόπουλος στη σκηνοθεσία, ο Χρήστος Λεοντής στη μουσική, η Σοφία Σπυράτου στη χορογραφία, ο Λευτέρης Παυλόπουλος στους φωτισμούς, η Κάτια Γέρου στο ρόλο της Πενίας, η Μάνια Παπαδημητρίου στο ρόλο του Καρίωνα, ο Δημήτρης Λιγνάδης ως «Πλούτος», ο Αλέξανδρος Μυλωνάς στο ρόλο του Χρεμύλου, ο Κωστής Καπελώνης στον ρόλο του Δίκαιου και ο 14μελής χορός που αποτελείται από ταλαντούχους και έμπειρους ηθοποιούς του Θεάτρου Τέχνης.
Στην παράσταση τονίζεται η άκρως επίκαιρη συνθήκη της κρίσης, με σεβασμό στο Αριστοφανικό κείμενο, ενώ στο υπόλοιπο έργο παρουσιάζει όσα συμβαίνουν τώρα που ο Πλούτος μπορεί και πάλι να βλέπει. Ο Αριστοφάνης όμως δεν ακολουθεί με συνέπεια καμία από τις δυο προοπτικές που εμφανίζονται: ο καθένας να είναι τώρα πλούσιος , ή τώρα να πλουτίζουν οι καλοί, και οι κακοί να φτωχαίνουν. Το έργο περιόδευσε με επιτυχία στην Ελλάδα και την Κύπρο, αποσπώντας τα θετικά σχόλια και το χειροκρότημα χιλιάδων θεατών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου