ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κένταυρος επιστρέφει στο Πήλιο

ο-κένταυρος-επιστρέφει-στο-πήλιο-504776

Ο μυθικός Κένταυρος που πήρε «σάρκα και οστά» από την έμπνευση του Βολιώτη γλύπτη Βασίλη Βούλγαρη, θα ανέβει σύντομα στο βάθρο του, κοντά στην πλατεία Ανακασιάς, σε κομβικό σημείο του Δήμου Ιωλκού. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος προγραμματίζονται την 18η Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα και την εκδήλωση, που συμπίπτει με την έλευση πολυμελούς αντιπροσωπείας από τις αδελφοποιημένες πόλεις της Σλοβενίας και της Ιταλίας, διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Βόλου και ο Δήμος Ιωλκού. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, εκτός από τους χαιρετισμούς, περιλαμβάνει ομιλία της Αργυρούλας Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, δρ. Αρχαιολόγου, Προϊσταμένης ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών – Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ, με θέμα: «Οι Κένταυροι στο μύθο και στην αρχαία τέχνη» που θα συνοδεύεται με αντίστοιχη παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με ζωντανή μουσική από μουσικούς του Δημοτικού Ωδείου Βόλου.
Το συγκεκριμένο γλυπτό, συνολικού ύψους 3,5 μέτρων, αναπαριστά τον Κένταυρο με το χέρι υψωμένο προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, στον χώρο και τον χρόνο. Αναφερόμενος στην συγκεκριμένη δημιουργική στιγμή, ο γνωστός γλύπτης ομολογεί ότι «σε όλη μου την διαδρομή στην τέχνη θαύμαζα την ελληνική μυθολογία και ιστορία και συνεχίζω να την θαυμάζω και να εμπνέομαι από αυτή. Γι’ αυτό εξάλλου τα έργα μου έχουν μια ανθρωποκεντρική δομή». Ο ίδιος έχει δημιουργήσει αρκετά μικρογλυπτά και ανάγλυφα του Χείρωνα σε ξύλο και σε μάρμαρο και όπως επισημαίνει «ο Κένταυρος Χείρωνας συμβολίζει για μένα κάτι πολύ σπουδαίο. Την σοφία, την ιδιομορφία του και πάνω απ’ όλα το γεγονός ότι έζησε σύμφωνα με την μυθολογία στο Πήλιο, μεταφέροντας τη γνώση και την σοφία του στους μαθητές του, τον Ασκληπιό, τον Ιάσονα, τον Αχιλλέα και άλλους».
Αφορμή για την γέννηση του αγάλματος αποτέλεσε η πρόθεση της ΑΓΕΤ να δωρίσει ένα γλυπτό στον Δήμο Βόλου. «Το 2006, ο τότε γενικός διευθυντής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της ΑΓΕΤ, Γιώργος Βλάχος, ήρθε σε επαφή μαζί μου, κατόπιν σύστασης του νυν δημάρχου Βόλου, Αλέκου Βούλγαρη. Η πρότασή μου για τον Χείρωνα Κένταυρο έγινε αμέσως αποδεκτή, καθώς είναι το πρώτο γλυπτό με το συγκεκριμένο θέμα που δημιουργείται στην περιοχή» αναφέρει ο γλύπτης. Το ύψος του γλυπτού φτάνει τα δύο μέτρα και αποτελεί μια εντυπωσιακή εικαστική πρόταση. Η χύτευση του γλυπτού πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ και χρησιμοποιήθηκε ανοξείδωτος χάλυβας για τον σκελετό και ειδικό σκυρόδεμα με λευκό τσιμέντο, διπλάσιας σκληρότητας και αντοχής από το κοινό μπετόν. Στο σημείο αυτό, ο Βασίλης Βούλγαρης επισημαίνει ότι «μου έδωσε τα φώτα στην χύτευση ο αείμνηστος Δημήτρης Ζαχαρίου, φίλος και συνεργάτης επί πολλά χρόνια» για να καταλήξει «ήταν μια μοναδική εμπειρία η δημιουργία του συγκεκριμένου γλυπτού και εύχομαι το έργο μου να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον τόπο μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου