ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανάδειξη του ενάλιου αρχαιολογικού πλούτου

ανάδειξη-του-ενάλιου-αρχαιολογικού-π-505061

Η «Ανάδειξη του Ενάλιου Αρχαιολογικού Πλούτου του Νομού Μαγνησίας» είναι το θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί, στο Συνεδριακό Κέντρο FORUM (Δεληγιώργη 9) στο Βόλο. Η ημερίδα, που θα διαρκέσει έως τις 14.30, διοργανώνεται από την Νομαρχία Μαγνησίας σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων - Υπουργείο Πολιτισμού και  Τουρισμού και το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (Ι.ΕΝ.Α.Ε.).
Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν με συνεκτικό και απλό τρόπο στο ευρύ κοινό οι ενάλιοι αρχαιολογικοί θησαυροί του νομού μας, μέσα από το έργο που έχουν επιτελέσει διακεκριμένοι φορείς και επιστήμονες της αρχαιολογικής έρευνας τα τελευταία 35 έτη. Παράλληλα, θα συζητηθούν οι δυνατότητες προβολής και ανάδειξης των αρχαιοτήτων αυτών προς όφελος των πολιτών και της επιστήμης. Ο Νομός Μαγνησίας διαθέτει σημαντικά εκτεταμένη ακτογραμμή και έχει την ευτυχή συγκυρία να φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικότερα, γνωστότερα και πλέον μελετημένα αρχαία ναυάγια ή και ενάλιες τοποθεσίες σημαντικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Αυτά βρίσκονται τόσο στον Παγασητικό κόλπο, όσο και στο σύμπλεγμα των νήσων Βορείων Σποράδων, συμπεριλαμβανομένων των ερημόνησων του θαλασσίου πάρκου. Ο ενάλιος αυτός αρχαιολογικός πλούτος είναι ήδη αρκετά γνωστός στην επιστημονική κοινότητα. Η έρευνα και μελέτη του έχει προσφέρει πολλά σημαντικά νέα στοιχεία για την ιστορία και αρχαιολογία της περιοχής. Όμως, εξακολουθεί να είναι πολύ λίγο γνωστός στους κατοίκους της περιοχής που συμβιώνουν με τις αρχαιότητες, καθώς και στο ευρύτερο κοινό, Έλληνες και ξένους.
 
Το πρόγραμμα  
 
9:30 – 10:00 Χαιρετισμοί του Νομάρχη Μαγνησίας Απόστολου Παπατόλια,
της Προϊσταμένης ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Αργυρούλας  Ιντζεσίλογλου και του Ηλία Σπονδύλη εκπρόσωπο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού
Ακολουθούν οι κάτωθι εισηγήσεις : 10:00 – 10:30 «Η ενάλια έρευνα, το έργο της ΕΕΑ κατά το 2007-2008, το ναυάγιο στα Σκάντζουρα και οι προϋποθέσεις για ανάδειξη των ΕΑ στο νομό Μαγνησίας» από την Καλλιόπη Πρέκα – Αλεξανδρή,
Δρ. Αρχαιολογίας & Ιστορίας της τέχνης, Επίτιμη Διευθύντρια της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων.
10:30 – 11:00 «Ο Νεολιθικός Οικισμός του Αγ. Πέτρου στην Κυρά-Παναγιά Αλοννήσου. Η δυναμική μιας Υποβρύχιας Αρχαιολογικής Έρευνας»
από τον Νίκο Ευστρατίου, Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.
11:00 – 11:30 «Υποβρύχια Αρχαιολογική Έρευνα του Ι.ΕΝ.Α.Ε. στο Νότιο Παγασητικό» από τον Ηλία Σπονδύλη, Αρχαιολόγο, Μέλος Δ.Σ. του Ι.ΕΝ.Α.Ε.
12:00 – 12:30  «Ναυάγιο 5ου π.Χ. Αι. στη Νήσο Περιστέρα Αλοννήσου»
από την Ελπίδα Χατζηδάκη,  Δρ Αρχαιολόγο, Διευθύντρια της Ανασκαφής, Πρώην Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων
12:30 – 13:00 «Εργασίες & Αποτελέσματα Τεκμηρίωσης κατά τις υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες του Ι.ΕΝ.Α.Ε. στον Παγασητικό Κόλπο» από την Φωτεινή Βλαχάκη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό Ε.Μ.Π., Μ.Δ.Ε. Προστασίας και Αποκατάστασης Μνημείων Ε.Μ.Π., Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.ΕΝ.Α.Ε.-Κυριάκος Παπαγεωργίου Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π., Μέλος Ι.ΕΝ.Α.Ε.
13:00 – 13:30 «Σταθμός Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών και Υποβρύχιο Αρχαιολογικό Πάρκο-Μουσείο στην Αλόννησο (Διπλωματική εργασία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., Ιούνιος 1998)» από την Φωτεινή Βλαχάκη,
13:30 – 14:00 «Ενάλια αρχαιολογία και τουριστική αξιοποίηση» θέμα που θα αναπτύξει ο Άγγελος Μαγκλής, MSc,  Συντονιστής Εταίρος του «Άνω Μαγνήτων Νήσοι», Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.
Ακολουθούν ερωτήσεις, συζήτηση και συμπεράσματα.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου