ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οταν η ζωγραφική « συναντά» το έργο του Γ. Σεφέρη

οταν-η-ζωγραφική-συναντά-το-έργο-του-377450

Αφιέρωμα στον μεγάλο νομπελίστα ποιητή από τον «Ιωλκό» και τον ΔΟΕΠΑ- ΔΗΠΕΘΕ Βόλου

Εκδήλωση – αφιέρωμα στον μεγάλο νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, πραγματοποιεί το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, αύριο Δευτέρα 31 Ιουλίου στις 9μ.μ., στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγ. Ονούφριο.

Για τον ποιητή θα μιλήσει ο Δημήτρης Δημηρούλης, καθηγητής στο Tμήμα Eπικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα «Τρία κρυφά ποιήματα. Η Ποιητική διαθήκη του Σεφέρη» .

Ποιήματα του Γ. Σεφέρη θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Γρηγόρης Γαλάτης και η Νιόβη Κωστοπούλου. Ενώ η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την υψίφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου και τον Νίκο Παναγιωτίδη στην κιθάρα.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας Ελένη Χατζηδημητρίου.

Ο Γιώργος Σεφέρης, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Γεώργιος Σεφεριάδης, είναι ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ και ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον μεγάλο νομπελίστα ποιητή, στις 9μ.μ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Δημήτρη Μητσάνα με θέμα «Για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη». Θα παρουσιαστεί η έκθεση μικρής σειράς έργων της τελευταίας δημιουργικής περιόδου του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Humboldt Καλιφόρνιας, μια δική του εκδοχή και ερμηνεία του γνωστού στίχου του ποιήματος «Ελένη» του κορυφαίου ποιητή.Tην έκθεση θα προλογίσει η ιστορικός – κοινωνιολόγος της Τέχνης και προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου κ. Χρύσα Δραντάκη .

Ο Δημήτρης Μητσανάς γεννήθηκε το 1933 στην Τρίπολη. Έφυγε στις ΗΠΑ το 1961 και έκανε τις βασικές και μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης και στη Ζωγραφική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Το 1971 συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα Καλιφόρνιας. Από το 1968 άρχισε να διδάσκει ιστορία τέχνης, ζωγραφική και σχέδιο στο Humboldt State University της Καλιφόρνια, όπου διετέλεσε κοσμήτωρ από το 1986-1990 και υπήρξε καθηγητής έως το 1999. Από το 1995 έως το 2013 οργάνωσε ετήσια προγράμματα φοιτητών πανεπιστημίων της Καλιφόρνια με έδρα τη Άφησσο . Έχει παρουσιάσει έργα του σε εκθέσεις στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Με τη Βολιώτισσα σύζυγό του Δέσποινα Πολυχρονοπούλου ζουν μεγάλο διάστημα του χρόνου στην Άφησσο και τον Βόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου