ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Λίγες και μια νύχτες»

λίγες-και-μια-νύχτες-393339

Με την παρουσία και συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών μας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στον κήπο του Αρχοντικού Ζαφειρίου, στον Άγ. Ονούφριο Βόλου, η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες» (εκδ. Πατάκη, 2017).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Η Πένα» και τις εκδόσεις Πατάκη.

Για το βιβλίο μίλησε η φιλόλογος, θεατρολόγος και αρχειονόμος των ΓΑΚ Μαγνησίας Αγγελική Νικολάου, η οποία παρουσίασε τους βασικούς άξονες της μυθοπλασίας, τους κύριους τόπους της δράσης των υποκειμένων και το ιστορικό πλαίσιο του μυθιστορήματος, κάνοντας καίριες επισημάνσεις για τους χαρακτήρες, τη γλώσσα και την αυτοαναφορικότητα του έργου, καθώς και για τις εκλεκτικές συγγένειες του συγγραφέα με παλαιότερους και σύγχρονους λογοτέχνες.

Στο βιβλίο ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους, με την αισθαντική ανάγνωση επιλεγμένων αποσπασμάτων, η φιλόλογος Ιουλία Βαλατσού, σε αρμονική «συνομιλία» με την παρουσίαση της Αγγελικής Νικολάου.

Ακολούθησε μια συναρπαστική συζήτηση ανάμεσα στον Νίκο Θρασυβούλου, δημοσιογράφο και διευθυντή της αλυσίδας πολιτισμού Ιανός της Αθήνας, υπεύθυνο των θεματικών κύκλων «Συναντήσεις με συγγραφείς» και «Θεατρικές συναντήσεις», και τον συγγραφέα, για τις «Λίγες και μία νύχτες» και τη δημιουργική περιπέτεια της συγγραφής. Ο Ισίδωρος Ζουργός, με επιμέλεια και κέφι, τοποθετήθηκε στις πολλές και ουσιαστικές ερωτήσεις του συνομιλητή του για τη σχέση ανάμεσα στον συγγραφέα και το δημιούργημά του, τους χαρακτήρες των έργων του, τη γενέτειρα πόλη Θεσσαλονίκη, τους στόχους της συγγραφής κ.ά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συνομιλία του συγγραφέα με το κοινό. Την εκδήλωση συντόνισε ο δάσκαλος – ιστορικός και Γ.Γ. του «Ιωλκού», Νίκος Φιλάρετος. Προβλήθηκε επίσης ολιγόλεπτο video με πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Ισίδωρου Ζουργού. Την εκδήλωση χαιρέτισαν και προλόγισαν οι εκπρόσωποι των φορέων συνδιοργάνωσης Ντία Μουτσινά, Αννίτα Πρασσά και Βίκυ Μαντζώρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου