ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Βόλος τίμησε τον Ντε Κίρικο

o-βόλος-τίμησε-τον-ντε-κίρικο-397405

Αναμνήσεις μιας προσωπικότητας που γεννήθηκε στον Βόλο και έλαμψε στο διεθνές εικαστικό στερέωμα, ζωντάνεψαν στο χθεσινοβραδινό αφιέρωμα, στον «Βολιώτη Γεώργιο Δε Κήρυκο», που πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της Μεταμορφώσεως, με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων του στις 10 Ιουλίου του 1888.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στο αφιέρωμα μνήμης και τιμής στον μεγάλο Ευρωπαίο ζωγράφο Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, που γεννήθηκε «…μια αποπνικτική μέρα του Ιουλίου στον Βόλο… πρωτεύουσα της Θεσσαλίας», όπως αναφέρει ο ίδιος στις «Αναμνήσεις από τη ζωή μου». Την πρωτοβουλία του αφιερώματος είχε η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «το Κοινόν των Μαγνήτων»

Η διδάκτωρ ιστορίας της τέχνης Νικολέτα Τζάνη παρουσίασε αρχικά συνοπτικό βιογραφικό του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, ενώ η βασική ομιλήτρια, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας Ελένη Χατζηδημητρίου, παρουσίασε τιμής ένεκεν στοιχεία της έρευνας του προσφάτως αποθανόντος Βολιώτη καθηγητή των πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Αθήνας, Ζάχου Σιαφλέκη, που αναφέρεται στη σχέση του κινήματος του υπερρεαλισμού και του έργου του Τζόρτζιο ντε Κίρικο.

Την παρουσίαση πλαισίωσε η ανάγνωση ποιημάτων και κειμένων Ελλήνων και Γάλλων υπερρεαλιστών λογοτεχνών που εμπνεύστηκαν από το έργο του Ντε Κίρικο, αλλά και άλλων νεότερων, όπως του Βολιώτη καταξιωμένου εικαστικού Αλέξανδρου Ψυχούλη και του καθηγητή και ποιητή στη Ν. Υόρκη Νίκου Αλεξίου, ο οποίος διάβασε, σημειωτέον, το ποίημά του, το οποίο ήταν το έναυσμα για το αφιέρωμα. Τα κείμενα διάβασαν οι ηθοποιοί Μαρία Μαργαρίτη και Γρηγόρης Γαλάτης, ο οποίος είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης. Τον λόγο των ηθοποιών και τις προβολές συνόδεψε στο πιάνο με έργα Γάλλων συνθετών της εποχής του ζωγράφου η Κάτια Τζουμάκη.

Το χθεσινό αφιέρωμα πλαισιώθηκε από την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Χρώματα καλοκαιριού/Summer Colors» και έργα από τη δημοτική συλλογή του Βόλου και της Μακρινίτσας, καθώς και το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα του Δήμου Βόλου, που εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Τέχνης Giorgio de Chirico από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου