ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο Βόλος μπροστάρης στον πολιτισμό»

ο-βόλος-μπροστάρης-στον-πολιτισμό-399863

Το Σύνολο ΙΩΝΙΑ είναι ένα συγκρότημα πολύ καλά οργανωμένο, που μπορεί να ανταποκριθεί στα τραγούδια όλων των περιοχών της Ελλάδας (Χρόνης Αηδονίδης)

Ενα μουσικό και χορευτικό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα από άκρη σε άκρη είχαν την τύχη πραγματικά ν’ απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στη συναυλία του Συνόλου «ΙΩΝΙΑ» με τίτλο «Στα μονοπάτια της παράδοσης» στο κατάμεστο Ανοιχτό Θέατρο Ν. Ιωνίας στις 4 Ιουλίου 2017.

Η μοναδική βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που αποτέλεσε συνέχεια του μουσικού αφιερώματος στον σπουδαίο ερμηνευτή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής Χρόνη Αηδονίδη, μετατράπηκε σε αληθινή γιορτή της παράδοσης.

Η «ΙΩΝΙΑ» υποδέχτηκε επί σκηνής τρείς ξεχωριστούς καλεσμένους: την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Μπάμπη Τσέρτο , την Νάντια Καραγιάννη και τον Βασίλη Αγροκώστα, που ερμήνευσαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο ελληνικές παραδοσιακές μελωδίες, εκλεκτά ενορχηστρωμένες με τη συνοδεία παιδικών φωνών που συνεργάστηκαν με ενθουσιασμό και μέθοδο υπό τη διεύθυνση της κ. Κορνηλίας Φραγκογιάννη.

Η κάθε ερμηνεία μια μικρή αφήγηση, ένα μικρό «κείμενο» που «καλούσε» το κοινό να ανακαλέσει εικόνες ιστορίες και μνήμες του παρελθόντος , ιστορίες γνωστές και άγνωστες που πέρασαν και άφησαν τα αποτυπώματα των ανθρώπων τους.

Η Γη της Ιωνίας , το προσφυγικό παρελθόν της Νέας Ιωνίας, η δύναμη, η επιμονή, ο διαρκής και σκληρός αγώνας των ανθρώπων της για ζωή καθώς και η κινητοποίηση των δυνάμεων εκείνων που ήθελαν να κρατήσουν τη μνήμη ζωντανή , ίσως αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον Νεκτάριο Δεμελή, καλλιτεχνικό διευθυντή του σχήματος στη δημιουργία της «ΙΩΝΙΑΣ».

Από τη γέννησή της λοιπόν μέχρι και σήμερα, η «ΙΩΝΙΑ» κρατάει τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους σε ανοιχτή γραμμή με τον μουσικό μας πλούτο, μέσα από τη μάθηση, την έρευνα, τη διάσωση και τη διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, κρατώντας σε υψηλό επίπεδο την τεχνική και την ερμηνεία της.

Η κοινωνική και πολιτιστική προσφορά της περιλαμβάνει την πραγματοποίηση συναυλιών με τη συμμετοχή σπουδαίων προσωπικοτήτων της ελληνικής παράδοσης , ανάμεσά τους και ο Χρόνης Αηδονίδης, ένας από τους σημαντικότερους παραδοσιακούς ερμηνευτές σήμερα στην Ελλάδα, που κοίταξε με αγάπη προς τα πίσω και φρόντισε να αντέξουν στον χρόνο η μουσική και τα τραγούδια των απλών καθημερινών ανθρώπων του χθες.

Και είναι πραγματικά τιμητικό για την πόλη, ότι αυτός ο σπουδαίος καλλιτέχνης, με το πλούσιο έργο και την αριστοτεχνική μελίρρυτη φωνή του, στο τέλος της συναυλίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, μετά το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού για τα παιδιά και τους συντελεστές του Μουσικού Συνόλου «ΙΩΝΙΑ», σχολίασε : «Ο Βόλος μπροστάρης στον πολιτισμό», αποκτώντας η πόλη έτσι τον καλύτερο «πρεσβευτή» της .

Κερασία Συλλογίστου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου