ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κληρικός με συγγραφικό έργο

κληρικός-με-συγγραφικό-έργο-408403

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Αρχιμανδρίτη Γεώργιου Γιαννιού «Εν τάχει… – επιτομή άρθρων από την εφημερίδα Ταχυδρόμος» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 26 Ιουνίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αλμυρού. Το βιβλίο παρουσίασαν ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Δημητριάδος και η Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού, σκιαγραφώντας το προφίλ του συγγραφέα και την πολύπλευρη προσφορά του.

Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά «ενός κληρικού άμισθου, εθελοντή, ο οποίος δαπανά τη ζωή του στη διακονία του Θεού και του ανθρώπου δίχως αντάλλαγμα, παρά μόνο κινούμενος από τον θείο έρωτα». Παράλληλα ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή της παρουσίας μα στη Μητρόπολη Δημητριάδος, παρακολουθούμε την πορεία του πατρός Γεωργίου και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την πρόοδο που σημειώνει. Και η αρθρογραφία του στην εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, όπως και το απάνθισμα των άρθρων του στο ανά χείρας βιβλίο του, αποτελεί καρπό μιας ευλογημένης ποιμαντικής πορείας του ιδίου…».

Στη συνέχεια αναγνώστηκε ο χαιρετισμός του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου, πρώην διευθυντή του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί στην παρουσίαση λόγω έκτακτων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, αλλά παραβρέθηκε εκπρόσωπός του. Στον χαιρετισμό του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Εκτός από διευθυντής της εφημερίδας, υπήρξα και τακτικότατος αναγνώστης του Κυριακάτικου άρθρου σας. Βεβαίως διαπιστώνω ότι τα θέματα που θίγετε μέσα από την αρθρογραφία σας έχουν μια έννοια επικαιρότητας, αφού καταπιάνονται με ζητήματα σύγχρονου προβληματισμού, αλλά ταυτόχρονα περιλαμβάνουν ισχυρά στοιχεία διαχρονικότητας. Αυτή είναι η δύναμη της γραφής που διακρίνεται για την καθαρότητά της και τη μεστότητά της και βασίζεται σε αναλλοίωτες αρχές και αξίες».

Η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε από την πλευρά της ότι: «Με τον πατέρα Γεώργιο “χειροτονηθήκαμε” μαζί, καθώς όταν χειροτονήθηκε εκείνος η παρουσία μου σ’ αυτό το σημαντικό γεγονός της ζωής του, συνέπεσε να είναι η πρώτη μου δημόσια εμφάνιση ως νεοτοποθετημένη θεματική αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας. Έκτοτε, αναπτύξαμε μία όμορφη προσωπική, αλλά και θεσμική σχέση, αμοιβαίου σεβασμού και τιμής. Εκείνο που έχω να επισημάνω από τη γνωριμία μου με τον πατέρα Γεώργιο είναι το ότι πρόκειται για έναν κληρικό, μα πάνω απ’ όλα άνθρωπο, ακομπλεξάριστο, δίχως σύνδρομα ανωτερότητας ή κατωτερότητας, που συχνά – πυκνά ταλανίζουν τους ανθρώπους της Εκκλησίας και γενικότερα τους ανθρώπους του κοινωνικού μας βίου».

Πυκνό ακροατήριο στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αλμυρού

Παίρνοντας τον λόγο, ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης τόνισε ότι «γνωριζόμαστε επί σειρά ετών με τον πατέρα Γεώργιο και εκείνο που έχω να δηλώσω, είναι η άψογη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς. Πρόκειται για άνθρωπο δραστήριο και ως δημοτική αρχή του Αλμυρού είμαστε περήφανοι που στελεχώνει τις κοινωνικές δομές του Δήμου μας».

Ανάλογες θέσεις διατύπωσαν, εξάλλου, και οι βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης, αρχής γενομένης από τον Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Οικονόμου, ο οποίος σημείωσε ότι: «Τον πατέρα Γεώργιο τον ενθυμούμαι ως παιδί να εμπνέεται από τον μακαριστό Μητροπολίτη Δημητριάδος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο. Να είναι παρών σε κάθε επίσκεψη του Επισκόπου μας στην πόλη του Αλμυρού. Αλλά και με τον ερχομό του νυν Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου, ο πατήρ Γεώργιος συμπορεύτηκε και εμπνεύστηκε από τον Επίσκοπό του, τον οποίο τιμά δεόντως και διακονεί σε οτιδήποτε του ζητηθεί στην Ιερά μας Μητρόπολη. Καρπός αυτής του της διακονίας είναι και η αρθρογραφία του στην εφημερίδα Ταχυδρόμος, όπου ο γραπτός λόγος αποτελεί δείγμα της ιεροκηρυκτικής του ικανότητας».

Η Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρίας Αλμυρού, σημείωσε ότι «το βιβλίο αποτελεί επιτομή 110 άρθρων, από τα 800 περίπου άρθρα του συγγραφέα στην εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Ο συγγραφέας ασχολείται με ποικίλα θέματα, ιστορικά, κοινωνικά, θεολογικά, οικονομικά, οικολογικά, ανθρωπίνων σχέσεων, παιδείας, πολιτισμού, κ.ά., υπό το πρίσμα πάντα της ορθοδόξου θεολογίας, πίστης και ζωής της Εκκλησίας μας. Το βιβλίο του το αφιερώνει στον Μέγα Διδάσκαλο της ζωής μας, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, ενώ ως επίλογο έχει ένα δικό του ποίημα, στο οποίο αναφέρεται στο πεσμένο ανθρώπινο πρόσωπο».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει η εκπαιδευτικός Ελευθερία Καμπουρίδη, ενώ την εκδήλωση διάνθισε μουσικά η Μικτή Χορωδία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Μαριάννας Σαμαρτζή.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Αρχιμ. Γεώργιος Γιαννιός, ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθησαν στην όμορφη αυτή εκδήλωση τιμής προς το πρόσωπό του. Τους αξιόλογους ομιλητές που χαιρέτισαν την εκδήλωση, αλλά και τους ομιλητές που παρουσίασαν τον βιβλίο. Επίσης, τους συντελεστές της παρούσης έκδοσης, όπως και την εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ για τη φιλοξενία όλα αυτά τα χρόνια. Τέλος ευχαρίστησε και τη μητέρα του, η οποία διακριτικά του συμπαραστέκεται όλα αυτά τα χρόνια.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου