ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν»

υπό-την-παπαδιαμαντικήν-δρυν-414561

Παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο του Λάκη Προγκίδη «Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν» στο αμφιθέατρο Γ. Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη διοργανωτική επιμέλεια του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής και Τοπικής Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Σπιτιού – Μουσείου Παπαδιαμάντη της Σκιάθου και των Εκδόσεων της Εστίας.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Αντώνης Σμυρναίος, επίκουρος καθηγητής ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Αθηνά Παπαγεωργίου, διευθύντρια του Μουσείου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο και ο συγγραφέας, σκιαγραφώντας με άμεσο και γλαφυρό τρόπο τα νοήματα πίσω από τις λέξεις και τη φιλοσοφική διάσταση του βιβλίου.

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο, ο συγγραφέας υπογράμμισε ότι «δύο ομιλίες που έγιναν το 2011 με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων από τον θάνατο του Παπαδιαμάντη, μια στη Θεσσαλονίκη και μια στο Βουκουρέστι, καθώς επίσης και δύο άρθρα, ένα που δημοσιεύτηκε την ίδια χρονιά στο περιοδικό “Αρχείο Θεσσαλικών Μελετών” και ένα δεύτερο που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος των “Παπαδιαμαντικών τετραδίων”, αποτελούν τον πρωταρχικό πυρήνα του συγκεκριμένου δοκιμίου. Ο ενθουσιασμός με τον οποίο πήρε μέρος ο λαός μας σ’ αυτήν την επέτειο, σε καιρούς σημαδιακούς για τη χώρα μας, με παρακίνησε να σκύψω για τρίτη φορά στο έργο του αγαπημένου μας Σκιαθίτη».

Το βιβλίο «Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν» είναι το τρίτο δοκίμιο που αφιερώνει στο έργο του Παπαδιαμάντη ο Λάκης Προγκίδης. Προηγήθηκαν «Η Κατάκτηση του μυθιστορήματος» (Εστία, 1998) και «Ο Παπαδιαμάντης και η Δύση» (Εστία, 2002). Σ’ αυτό το νέο βιβλίο ο Λάκης Προγκίδης φέρνει σε διάλογο το έργο του συγγραφέα των «Χαλασοχώρηδων» με τον σημερινό κόσμο. Δοκίμιο αιρετικό, ευφάνταστο, τεκμηριωμένο και ευφυές, διαβάζεται (όπως όλα τα δοκίμια του Προγκίδη) απνευστί, σαν μυθιστόρημα. Πρόκειται για μείξη των ειδών από έναν μάστορα της γραφής, μελετητή του Παπαδιαμάντη, ο οποίος ζει από το 1980 στο Παρίσι, αλλά δεν λησμονεί ποτέ τη γενέτειρά του.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου