ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο 6ο Αντάμωμα Λαϊκών Παραδόσεων οι Μακεδόνες της Μαγνησίας

στο-6ο-αντάμωμα-λαϊκών-παραδόσεων-οι-μα-417443

Ένα ακόμη εντυπωσιακό «παρών», με συμμετοχή στο 6ο Αντάμωμα Ελληνικών Παραδόσεων, έδωσε με τη χορευτική του ομάδα ο Σύλλογος Μακεδόνων Μαγνησίας «Μέγας Αλέξανδρος», στην Έδεσσα το περασμένο Σάββατο.

Κατά τη λαϊκή έκφραση, μάλιστα, ο καλός Θεός της Μακεδονίας προστάτευσε τις τετράωρης διάρκειας εκδηλώσεις στο Δημοτικό Στάδιο και στους δρόμους της πόλης. Φάνταζε σαν να απλώνεται η θεία σκέπη του πάνω από τον χώρο των χορών. Και πρόσφερε ένα ισόχρονο διάλειμμα καλού καιρού εν μέσω νεροποντής σε άλλες περιοχές.

Συγκροτήματα με χορούς ηπειρώτικους, νησιώτικους, σμυρνιώτικους, ποντιακούς, θρακιώτικους και τέλος τους συγκινητικούς μακεδονικούς, υπό τους ήχους και χάλκινων, κάλυψαν όλη τη γκάμα των παραδοσιακών εικόνων και ήχων.

Εκεί λοιπόν, στο σύνολο της εκατοντάδας περίπου των συλλόγων με τα χορευτικά τους συγκροτήματα, δέσποζε, μεταξύ άλλων, και ο Σύλλογος Μακεδόνων Μαγνησίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος» με τη οργανωτική φροντίδα της εξόρμησης να έχει η ταμίας του συλλόγου Βέτα Μπελιτσιώτη.

Εκεί, τα μέλη της χορευτικής ομάδας, επιβεβαίωσαν την ποιότητα της διδαχής από την (απαιτητική και καλώς) δασκάλα τους Μαρία Κατσίμπα, της οποίας το διδακτικό έργο επέδειξαν με πειθαρχία και λεβέντικη ακρίβεια. Τα εγκωμιαστικά σχόλια που ακολούθησαν από μέρους των διοργανωτών και πλήθους θεατών, μεταξύ των οποίων και συνεκδρομέων του «Μ. Αλέξανδρου» Μαγνησίας, καταγράφονται ως μία ακόμη περγαμηνή στην πλούσια συλλογή του συλλόγου.

Πάνω από δύο χιλιάδες μέλη χορευτικών ομάδων από εκατό συλλόγους παραδοσιακών σκοπών, συμμετείχαν στη χορευτική αυτή πανδαισία. Και κάλυψαν όλο το φάσμα των δημοτικών χορών

Το εντυπωσιακό αυτό λαϊκό φεστιβάλ άρχισε με θεαματική χορευτική παρέλαση των εκατοντάδων χορευτών μέσα στους δρόμους της Έδεσσας. Το ειδυλλιακό Βαρόσι, με τα διατηρητέα κτίσματα της παλιάς πόλης, ήταν και ένα από τα στέκια όπου στήθηκε χορός πριν από το δημοτικό στάδιο. Εκεί και ο Δήμος Έδεσσας κέρασε στις χιλιάδες των χορευτών και συνοδών τους κεράσια και αναψυκτικά.

Και φυσικά, η βολιώτικη αποστολή επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στους καταρράκτες και στα μουσεία παραδοσιακής παραγωγής και πολιτισμού της περιοχής.

«Ο χορός ενώνει στη ζωή», διάβαζε ο επισκέπτης και θεατής των εκδηλώσεων, στους δρόμους της Έδεσσας σε δημοτικές αφίσες.

«Η Μακεδονία δεν είναι απλώς ελληνική. Είναι Ελλάδα», έλεγε και ξανάλεγε η Βέτα Μπελιτσιώτη σε κάθε ευκαιρία.

Και τις δύο αυτές αλήθειες ενστερνίζεται και το επιβεβαιώνει σε κάθε μυσταγωγική εμφάνισή του ο Σύλλογος Μακεδόνων Μαγνησίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος».

Δημ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου