ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αποκαλύπτονται οι «Μάηδες»

αποκαλύπτονται-οι-μάηδες-487059

Με κάθε επισημότητα θα πραγματοποιηθούν αύριο Κυριακή 29 Αυγούστου στις 11.30 το πρωί στην Μακρινίτσα, τα αποκαλυπτήρια της τοιχογραφίας που αναπαριστά τους «Μάηδες». Η αποκάλυψη της τοιχογραφίας θα παρουσιαστεί στο κοινό της περιοχής – ντόπιους και επισκέπτες, με ζωντανή μουσική (νταούλι και ζουρνά) που συνοδεύει πάντοτε το θίασο στο πέρασμα των χρόνων και τα περισσότερα μέλη του θιάσου παρόντα για να εξηγήσουν «ζωντανά» το ρόλο τους και το έθιμο σε όσους θα βρίσκονται αύριο το πρωί στην Μακρινίτσα.
Οι «Μάηδες», το μοναδικό λαογραφικό, χορευτικό – μιμητικό έθιμο που έχει τις ρίζες του στο βάθος της ελληνικής δημοτικής παράδοσης και είναι συνυφασμένο με την ιστορία και την κοινωνική ζωή της Μακρινίτσας, αποτυπώθηκε ως δημόσια τοιχογραφία στην είσοδο του οικισμού της Μακρινίτσας, στην «Μπράνη», από διεθνούς φήμης Ιταλίδα τοιχογράφο Pina Monne με την υποστήριξη της ομάδας
«CARPE DIEM». Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ξένη τοιχογράφος με αυτή την ιδιαίτερη παραστατική τεχνική επισκέπτεται και δημιουργεί στην Ελλάδα.
Η δημόσια τοιχογραφία άρχισε να υλοποιείται την 18η Αυγούστου 2010 από την Κοινότητα Μακρινίτσας με την αμέριστη συμβολή πολλών επαγγελματιών και επιχειρήσεων της περιοχής. Η διαδικασία δημιουργίας της τοιχογραφίας καθώς και τα εγκαίνιά της αποτυπώνονται και από Ιταλικό τηλεοπτικό συνεργείο, το οποίο συνοδεύει την τοιχογράφο, προβάλλοντας τη Μαγνησία, το Πήλιο, την Μακρινίτσα γενικότερα, στην γείτονα χώρα και στις διοργανώσεις προβολής αντίστοιχων δημιουργιών της διαχρονικής αυτής εικαστικής τέχνης. Η συγκεκριμένη τοιχογραφία είναι η πρώτη από μια σειρά δημόσιων τοιχογραφιών που θα υλοποιηθούν στην Κοινότητα Μακρινίτσας με την συνεργασία της ομάδας «CARPE DIEM».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου