Ενα πορτρέτο του Βόλου ταξιδεύει...

Τελευταία ενημέρωση: 2017-06-14, 15:22:23
Ενα πορτρέτο του Βόλου ταξιδεύει...

Εγκαινιάστηκε την περασμένη Κυριακή 11 Ιουνίου η έκθεση φωτογραφίας «Δημήτρης Λέτσιος: Ένα πορτρέτο του Βόλου ταξιδεύει στη Σκιάθο», στο Μουσείο Ιεράς Μονής Ευαγγελίστριας Σκιάθου, με τη συνεργασία του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Μουσείου της Πόλης του Βόλου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».

Η έκθεση μεταφέρθηκε στη Σκιάθο ύστερα από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» προς τα δύο μουσεία, για το διάστημα 12 Ιουνίου με 30 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου, και λειτουργεί καθημερινά 9:30 - 20:00.

Στο καλωσόρισμά του, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» Θοδωρής Τζούμας, επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντική η συνεργασία αυτή για τον σύλλογο και τη Σκιάθο, μέσα από την οποία δημιουργήθηκε ένα σημείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος για το φετινό καλοκαίρι, δίνοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες της έκθεσης τον εμβληματικό φωτογράφο του μεσοπολέμου, ο οποίος μέσα από το έργο του διέσωσε μια ολόκληρη εποχή της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, Αίγλη Δημόγλου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της έκθεσης, η διοργάνωση της οποίας ήταν στόχος του Μουσείου της Πόλης, επισημαίνοντας πως είναι η πρώτη έκθεση του Μουσείου της Πόλης του Βόλου που ταξιδεύει.

Ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, χαρακτήρισε το έργο του Λέτσιου προσηλωμένο στην καθαρή φωτογραφία, το οποίο συνδυάζει την τεκμηρίωση με την καλλιέργεια ενός προσωπικού ύφους, απέριττου, όπως η ίδια η ζωή του, με την απλότητα εκείνη που απεχθάνεται συνειδητά την εκζήτηση.

Ο Νίκος Τσούκας, γενικός γραμματέας του Φορέα Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», συγκίνησε παρουσιάζοντας την ανθρώπινη πλευρά του μεγάλου φωτογράφου. «Ο Λέτσιος, ποιητής της φωτογραφίας», όπως είπε, «ήταν μια ύπαρξη με κατανόηση, πρόθυμος πάντα να συντρέξει τον πλησίον του, να αγνοήσει τις εχθρότητες και τις κακίες, με μια λέξη: ήταν μεγαλόψυχος. Μια ύπαρξη αγνή, που στωικά όμως ζητούσε από τους άλλους να κάνουν ότι θα έκανε ο ίδιος αν βρισκόταν στη θέση τους. Και οπωσδήποτε ήταν δίκαιος και εκτιμούσε τους άλλους όσο πραγματικά άξιζαν. Όποιος τον γνώριζε, δεν τον ξεχνούσε».

Ο Σκιαθίτης εικαστικός Νίκος Ακριβός, περιέγραψε τη γνωριμία του με τον μεγάλο φωτογράφο, όταν αναζητώντας το φωτογραφείο του διαπίστωσε πως βρέθηκε σε ένα αρτοποιείο, και στην ερώτησή του «πού είναι οι φωτογραφίες, εδώ βλέπω ψωμιά», πήρε την απάντηση από τον Λέτσιο «κι αυτές θέλουν το ψωμί τους». Επεσήμανε ακόμη την ιδιαίτερη αγάπη του Λέτσιου για τη Σκιάθου, ο οποίος ταξίδευε συχνά στο νησί για πετύχει τις κατάλληλες συνθήκες για τις λήψεις του.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
4
=