ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λαϊκά παραμύθια της Σμύρνης

λαϊκά-παραμύθια-της-σμύρνης-431190

Μία εξαιρετική θεατρική παράσταση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές της τετάρτης και πέμπτης τάξης του 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου μαζί με μαθητές του συστεγαζόμενου 16ου Δημοτικού Σχολείου την Πέμπτη 1 Ιουνίου.

Τα «Λαϊκά παραμύθια της Σμύρνης» είναι μια εμπνευσμένη προσέγγιση δύο παραμυθιών της Μικράς Ασίας, της Χηναρού και του Ψαρά, γραμμένα με ζωντάνια και γλώσσα που διατηρεί τους ιδιωματισμούς της μικρασιατικής διαλέκτου, και ζωντανεύουν σε μια πρωτότυπη παράσταση προβάλλοντας στοιχεία της ζωής των κατοίκων της Μικράς Ασίας και του πολιτισμού τους.

Η παράσταση δόθηκε στον χώρο του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), που είχε και την πρωτοβουλία να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη παράσταση με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που γιορτάζεται στις 18 Μαΐου, και έχει ως θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», τον ΔΕΟΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας-Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Τη σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο Δημήτρης Δακτυλάς, τα κείμενα ο Αντώνης Αντωνίου, τη μουσική αλλά και τη μουσική εκτέλεση ο Οδυσσέας Δακτυλάς. Ερμηνευτές οι: Άλκηστις-Ελένη Κοσμά, Μαρία Πράντζου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Μάρθα Παπαθανασίου, Βάσια Στάμου και η Φρειδερίκη Μπεκίρη.

Πριν την παράσταση, η πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», Άννα Πετσιάβα – Παπανικολάου προλόγιζε, ενημερώνοντας τους μαθητές για τα ήθη κι έθιμα του μικρασιατικού ελληνισμού, ενώ υπήρχε κι έκθεση των εκδόσεων της Εστίας, με ευθύνη της Κυρίτση Χρυσάνθης, μέλους στο Δ.Σ. των «Ιώνων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου