ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κέρδισε κοινό και κριτικούς

κέρδισε-κοινό-και-κριτικούς-432686

Διθυραμβικές κριτικές αποσπά «Η Μητρόπολη» του Αργύρη Πανταζάρα και της καλλιτεχνικής ομάδας momentum, που μετά το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου το καλοκαίρι του 2016, παρουσιάζεται μέχρι και σήμερα στο Σύγχρονο Θέατρο.

Η πρωτότυπη παράσταση που αναδεικνύει την πρωτοποριακή διάσταση του θεάτρου, χαρακτηρίζεται ως πραγματεία για τα ανεπιθύμητα νέα μιας μαύρης εποχής και το ανθρώπινο χορικό γύρω απ’ την πτώση και το θαύμα. «Ανάγνωση μιας συγκυρίας εκπύρωσης και ύβρης», είναι η ανάγνωση των δημιουργών.

Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη πάνω στις έννοιες της φυγής, της άφιξης, της μνήμης και της λήθης. Έννοιες που στην εποχή μας, εν μέσω συρράξεων και βιαιοπραγιών, οδηγούν πλήθος ανθρώπων σε αναζήτηση νέου τόπου, αποκτώντας τρομακτική βαρύτητα.

Επί σκηνής, σε έναν έρημο και άγονο τόπο, συναντιούνται οι αγγελιαφόροι αρχαίων ελληνικών τραγωδιών. Συνθέτουν το δικό τους δράμα. Κάθε άγγελος είναι ένας τόπος, μια εποχή, μια ιστορία. Ανώνυμοι μάρτυρες γεγονότων, πόνου, βίας, θανάτων και θαυμάτων. Μάρτυρες πτώσεων, ιδεών, ανθρώπων και πολιτισμών. Προσεύχονται για μια χώρα που πεθαίνει. Μέσα από τον μύθο και την ιστορία δομούν τη δική τους «ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ».

Στη Μητρόπολη περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τις τραγωδίες: «Αντιγόνη» σε μετάφραση Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου, «Οιδίπους Τύραννος» σε μετάφραση του ίδιου, «Βάκχες» και «Μήδεια» σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και «Ηρακλής Μαινόμενος» σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα.

Τη σύλληψη – σκηνοθεσία υπογράφει ο Αργύρης Πανταζάρας, τη δραματουργική επεξεργασία – διασκευή οι Βολιώτες Ελίνα Μαντίδη, Αργύρης Πανταζάρας, τα σκηνικά momentum set design, τα κοστούμια η ομάδα momentum, τους φωτισμούς ο Γιώργος Καρβέλας, τη μουσική ο Γιώργος Πούλιος, την κίνηση ο Ηλίας Χατζηγεωργίου. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Ελίνα Μαντίδη, βοηθός σκηνογράφος – ενδυματολόγος η Γεωργία Μπούρα, φωτογραφίες ο Νίκος Πανταζάρας, διεύθυνση παραγωγής η Κλεοπάτρα Γκίνη.

Τους χαρακτήρες ενσαρκώνουν οι: Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Μελισσάνθη Μάχουτ, Πέπη Κώνστα, Γιώργος Κατσής, Αγησίλαος Μικελάτος, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Αργύρης Πανταζάρας.

Οι τιμές εισιτηρίων είναι: κανονικό 18 ευρώ, μειωμένο 12 ευρώ (Φοιτητικό, ΑμεΑ, ανέργων, άνω των 65).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου