ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βολιώτες καλλιτέχνες στην Καππαδοκία

βολιώτες-καλλιτέχνες-στην-καππαδοκί-442764

Τα έργα τριών δημιουργών από την περιοχή μας παρουσιάστηκαν στο Μουσείο της Σινασσού

Στη Σινασσό της Καππαδοκίας παρουσιάστηκαν πρόσφατα τα έργα τριών καλλιτεχνών, της Μαρίας Μανή του Δημήτρη και του Σπύρου Αλεξίου. Τα έργα των τριών καλλιτεχνών φιλοξενήθηκαν στο Μουσείο της Σινασσού και τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποίησε ο δήμαρχος του Προκοπίου Fahri Yildiz.

Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την τέχνη της Μαρίας Μάνη που ταξίδεψε από τη Δύση στην Ανατολή, να παρακολουθήσουν μια μικρή παρουσίαση του βιβλίου «Τζάνεμ» που η ίδια έγραψε με τόση αγάπη για την Καππαδοκία, των προγόνων μας και παράλληλα να δουν από κοντά τα υπέροχα ξυλόγλυπτα του Δημήτρη Αλεξίου με θέμα το Πήλιο και τη φύση, φτιαγμένα όλα από πέτρα και ξύλο, που θύμιζαν στους σημερινούς κατοίκους της Καππαδοκίας παλιά ελληνικά αρχοντικά της άλλοτε ελληνικής Καππαδοκίας. Ανάλογο ήταν και το ενδιαφέρον για τα έργα με λάδι με θέμα τοπία και προσωπογραφίες του Σπύρου Αλεξίου.

Στη συνέχεια απονεμήθηκαν από τη Μαρία Μανή αναμνηστικές πλακέτες από τη Μητρόπολη Δημητριάδος, ενισχύοντας τις γέφυρες φιλίας με τη γείτονα χώρα. Στους δεσμούς φιλίας των δύο χωρών αναφέρθηκε από την πλευρά του και ο δήμαρχος Προκοπίου, ο οποίος τόνισε ότι η πολιτική δεν πρέπει να σβήσει τις φιλίες των δύο λαών που χρόνια τώρα έχουν αναπτυχθεί. Τα εγκαίνια πλαισίωσε χορευτικό της Μητρόπολης Δημητριάδος, παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς. Το γκρουπ, που με μεγάλη ευθύνη συνόδεψε η Μαρία Μανή στα βάθη της Ανατολής, είχε την ευκαιρία να φιλοξενηθεί στο χωριό Ακόϊ λίγα χιλιόμετρα από το Προκόπι, μέσα σε δωμάτια – σπηλιές.

Επίσης το γκρουπ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει όλα τα γύρω χωριά συνοδευόμενο από την Μαρία Μανή αλλά και υπό την υποστήριξη του Δήμου Προκοπίου και Σινασσού, που προσέφερε στους συμμετέχοντες αναμνηστικά δώρα αλλά και διαφορά γεύματα.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με μια ημερήσια βόλτα στην Πόλη, τον λόφο Πιερ Λοττί, το Πατριαρχείο, την Παναγία Βλαχερνών, την Αγιά Σοφία αλλά και την περιοχή του Ακσαράι.

Την επόμενη χρονιά στο Φεστιβάλ Καππαδοκίας 2018 θα συμμετέχουν δύο χορευτικά από τη Μακεδονία παρουσιάζοντας χορούς Δράμας και γύρω περιοχών, καθώς και ένα χορευτικό από την Κέρκυρα, τα οποία θα χορέψουν στην πλατεία Προκοπίου. Τα χορευτικά θα συνοδεύονται από μουσικό σχήμα.

Ανατρέχοντας στη συγκεκριμένη εμπειρία, η Μαρία Μανή επεσήμανε ότι: «Θεωρώ ευλογία την επίσκεψη του κάθε Έλληνα στην Καππαδοκία. Δεν είναι εύκολο ταξίδι αλλά ούτε και εύκολη απόφαση. Πρέπει να είναι ευγνώμονες οι συμμετέχοντες, διότι πάτησαν τα χώματα των προγόνων μας, επισκέφτηκαν τον στάβλο όπου μαρτύρησε ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος και περιπλανήθηκαν ανάμεσα σε παλιά ελληνικά αρχοντικά που άλλοτε ζούσανε οι προπαππούδες μας».

Όσο για τους κατοίκους του χωριού Ακόι, σε τοπική εφημερίδα ανέφεραν ότι νιώθουν περήφανοι που μια Ελληνίδα όπως η Μαρία Μανή τόλμησε και έφερε στο χωριό τους ελληνική πνοή, εκεί όπου κάποτε οι προπαππούδες τους ζούσαν. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μετά την ανταλλαγή, όπου Έλληνες επισκέπτονται αλλά και διαμένουν στο συγκεκριμένο χωριό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου