ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαθητές ένωσαν τη φωνή τους για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

μαθητές-ένωσαν-τη-φωνή-τους-για-την-επι-458577

Υπέρμαχοι της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, παρουσίασαν ένα εντυπωσιακό και συγκινητικό πολιτιστικό πρόγραμμα, ενώνοντας τις φωνές τους με την κοινή διεκδίκηση για τον επαναπατρισμό των μαρμάρων.

Την περασμένη Τρίτη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Βόλου για «τα γλυπτά του Παρθενώνα», ένα πολιτιστικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στο οποίο οι μαθητές συμμετείχαν με πολύ κέφι και χαρά.
Η εκδήλωση περιλάμβανε στο πρώτο μέρος της video και αφήγηση, στα οποία παρουσιαζόταν ο Παρθενώνας όπως είχε οικοδομηθεί 2500 χρόνια πριν και οι μεταβολές που υπέστη μέχρι την αρπαγή των γλυπτών. Οι εντυπωσιακές εικόνες και η περιγραφή καθήλωσαν τους θεατές.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης οι μαθητές αφηγήθηκαν το χρονικό της αρπαγής των γλυπτών του Παρθενώνα και απήγγειλαν σχετικά ποιήματα. Απαγγέλθηκε επίσης το διακριθέν με το 4ο βραβείο σε πανελλαδικό διαγωνισμό ποίημα της συμπολίτισσάς μας Αποστολίας Ιατροπούλου.

Στο τρίτο μέρος παίχτηκε θεατρικό δρώμενο, ενώ η χορωδία του σχολείου, υπό την κ. Κατερίνα Αποστολοπούλου, το στόλισε με όμορφα τραγούδια. Το θεατρικό με το οποίο οι μαθητές μαθαίνουν να ενδιαφέρονται για την επιστροφή των γλυπτών, της ελληνικής πολιτιστικής περιουσίας, είναι μια διασκευή βασισμένη σε βιβλίο του συμπολίτη μας Διονύση Λεϊμονή.

«Ήταν μια εκδήλωση «αγωγής ψυχής» από την οποία όλοι, μαθητές, καθηγητές και θεατές είχαν να αποκομίσουν σπάνιες εικόνες, σημαντικές γνώσεις αλλά και ηθικά διδάγματα», τόνισε ο υπεύθυνος της εκδήλωσης και διευθυντής του σχολείου κ. Αθανάσιος Νασίκας.

Εντυπωσιασμένοι δήλωσαν όσοι παρακολούθησαν το πολιτιστικό πρόγραμμα των μαθητών. «Όταν η ψυχή, το πνεύμα, η φλόγα, το πάθος, τα νιάτα στήνουνε χορό με μαέστρους εμπνευσμένους εκπαιδευτικούς, τότε γινόμαστε θεατές τέτοιων παραστάσεων», «Χαίρομαι για την εκδήλωση και, περισσότερο, για τη χαρά που αποκόμισαν τα παιδιά από τη συμμετοχή τους σε αυτήν. Λυπάμαι όμως να ομολογήσω πως τέτοιες στιγμές είναι από τις ελάχιστες που το εκπαιδευτικό μας σύστημα δικαιώνει τον ρόλο του και τον λόγο ύπαρξής του». «Τα παιδιά πραγματικά μάς εντυπωσίασαν, μας συγκίνησαν και μας έκαναν να ελπίζουμε ότι κάποτε θα επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα που τα δημιούργησε, εκεί που πραγματικά ανήκουν», μερικές από τις κριτικές της παράστασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου