ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρεσβευτές πολιτισμού

πρεσβευτές-πολιτισμού-461461

Αναχωρεί το ερχόμενο Σάββατο 20 Μαΐου για την Καππαδοκία το χορευτικό της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος Βόλου, με χοροδιδάσκαλο την Κατερίνα Γκανέτσα, προκειμένου να συμμετάσχει στο φεστιβάλ συνάντησης καλλιτεχνών και πνευματικών ανθρώπων που διοργανώνει το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Σινασσού.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη των δήμων Προκοπίου, Μουσταφαπασά, Ουτσχισάρ και της Νομαρχίας Νεβσεχίρ. Η χορευτική ομάδα ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη (μεταφοράς και διαμονής οκτώ ημερών) από μόνη της, ώστε να ταξιδέψει στα βάθη της Ανατολής συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Καππαδοκίας 2017. Φορώντας ποικίλες στολές της περιοχής μας, θα χορέψουν πηλιορείτικους χορούς, στα πρώην ελληνόφωνα χωριά της Καππαδοκίας.

Οι κυρίες που συμμετέχουν στη χορευτική συνάντηση είναι οι: Καραγιάννη Ιωάννα, Νασιάκου Φωτεινή, Αλεξάκη Ασημίνα, Παπαργύρη Ελένη, Μανή Κατερίνα, Μόκα Μαρία, Αλεξίου Αλεξάνδρα, Κερενίδου Ηλιάνα, Γκαβοπούλου Κατερίνα, Σβετζούρι Καλλιόπη, Φουτζοπούλου Γεωργία, Παπαντονίου Παρασκευή. Μαζί τους φυσικά και κάποιοι συνοδοί.

Παράλληλα συμμετέχουν και οι καλλιτέχνες Δημήτριος Αλεξίου με τρισδιάστατα έργα – χειροτεχνήματα και Σπύρος Αλεξίου με πίνακες ζωγραφικής.

Μια ομάδα γυναικών, τρέφοντας αγάπη και ζήλο για την ελληνική μας παράδοση, αποφάσισε να δημιουργήσει πριν χρόνια μια χορευτική ομάδα και να την αναδείξει. Υπό την αιγίδα πλέον της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος Βόλου, συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις. Ετούτη την φορά το χορευτικό τμήμα δέχτηκε την πρόσκληση της Μαρίας Μανή να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Καππαδοκίας 2017.

Η Μαρία Μανή τον περισσότερο καιρό ζει στην Καππαδοκία και τρέφει δεσμούς φιλίας και αγάπης. Στην πορεία της διαμονής της εκεί, και λόγω της αγάπης που τρέφουν οι Καππαδόκες προς εμάς, διορίστηκε από τον Δήμο Προκοπίου της Καππαδοκίας υπεύθυνη, ώστε να δώσει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες της χώρας μας να συμμετάσχουν με τα προσωπικά τους έργα στο φετινό φεστιβάλ.

Η ίδια πιστεύει ότι να υπερασπίζεται κανείς την ειρήνη, την αδελφοσύνη, την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους ανά τον κόσμο, είναι στάση ζωής και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει παθητικότητα. Να δημιουργεί κανείς σχέσεις κι επαφές με ανθρώπους που ανήκουν σε διαφορετική εθνικότητα, θρησκεία, φυλή, να τους γνωρίζει και να έχει κοινές δράσεις και συμμετοχές σε συναντήσεις, αν μη τι άλλο, βοηθάει στη γνωριμία και την επαφή με άλλες κουλτούρες και νοοτροπίες αλλά και τη δημιουργία σχέσεων. Πολύ περισσότερο δε όταν πρόκειται κανείς να επισκεφτεί μια περιοχή σημαντική για την ρωμιοσύνη και την ορθοδοξία, όπως είναι η Καππαδοκία.

Να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ Καππαδοκίας διοργανώνεται κάθε χρόνο σχεδόν την ίδια εποχή. Όσοι χορευτικοί όμιλοι ή καλλιτέχνες επιθυμούν να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ Καππαδοκίας της επόμενης χρονιάς, θα πρέπει έγκυρα να ενημερώσουν στο email: [email protected].

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου