ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στη γυναίκα της Σμύρνης

αφιέρωμα-στη-γυναίκα-της-σμύρνης-478941

Μουσικοχορευτική εκδήλωση για τη γυναίκα της Σμύρνης παρουσίασε το 3ο Γυμνάσιο Βόλου σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» την Κυριακή 30 Απριλίου στο Πνευματικό κέντρο της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Με αρωγό και εμψυχωτή την Κική Δανιηλίδου, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας, αλλά και τον Μικρασιάτη Δημήτρη Κωνσταντάρα – Σταθαρά, ακάματο εργάτη της γνώσης και της έρευνας, το 3ο Γυμνάσιο Βόλου, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», παρουσίασε μουσικοχορευτική εκδήλωση αφιερωμένη στη γυναίκα της Σμύρνης, με σκοπό να τιμήσει τη συμβολή της στον πολιτισμό, με τίτλο «Σμυρνιά η Αρχόντισσα».

Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης είχε η φιλόλογος, συγγραφέας Σοφία Κανταράκη, σε συνεργασία με τη μουσικό Μαρίνα Μανθογιάννη και τον γυμναστή Δημήτρη Σπανόπουλο. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος που εκπονείται όλη τη χρονιά στο σχολείο με μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου, με σκοπό να αναδειχθεί η προσωπικότητα τη Σμυρνιάς γυναίκας σε όλες τις πτυχές της ζωής της.

Οι συντελεστές της επιτυχημένης εκδήλωσης

Οι μαθήτριες ντυμένες Σμυρνιές, όλο σκέρτσο και χάρη μετέφεραν στη σκηνή μέσα από θεατρικά δρώμενα και τραγούδια, μικρασιάτικα γλωσσικά ιδιώματα που αντιπροσωπεύουν την καθημερινότητα εκείνης της εποχής, κυρίως μέσα από επιθετικούς προσδιορισμούς που οι Σμυρνιοί έδιναν στις γυναίκες τους, ανάλογα με τα προτερήματα ή τα ελαττώματά τους, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παριστάμενων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου