ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συγκλονίζουν τα «Χρεωστικά ζωής»

συγκλονίζουν-τα-χρεωστικά-ζωής-488026

Παρουσιάστηκε χθες ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Μητροπόλεως, το συγκλονιστικό βιβλίο «Χρεωστικά ζωής» της Αγγελικής Θάνου, το οποίο δίνει φωνή στη μυθιστορηματική αφήγηση, με φόντο στιγμές και γεγονότα της τοπικής ιστορίας των Καναλίων.

Την εκδήλωση συντόνισε η Βάσω Κυριαζή, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ του Βόλου, η οποία αναφέρθηκε στις ρίζες που τη συνδέουν με το γειτονικό χωριό, την Κερασιά, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αφηγηματική δεινότητα της συγγραφέως, που αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά και όσα προηγήθηκαν.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Κώστας Λιάπης, ιστορικός ερευνητής, λαογράφος και συγγραφέας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Χαρίλαος Παπαγεωργίου, προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, θεολόγος και φιλόλογος, Master Θεολογίας και υποψήφιος Διδάκτωρ Ποιμαντικής του Α.Π.Θ, η Σοφία Κανταράκη, φιλόλογος – ιστορικός και η συγγραφέας. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η Βασιλική Τράκη, μηχανολόγος – μηχανικός, ενώ την ανάγνωση των κειμένων διάνθησε με την κιθάρα και τη φωνή της η Αρετή Κατσαγεωργίου, φοιτήτρια μηχανολόγος – μηχανικός.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (εκ μέρους του οποίου απηύθυνε θερμό χαιρετισμό η συγγραφέας Γιώτα Κούγιαλη) και των εκδόσεων ΗΡΑ εκδοτική.

Οι ομιλητές σκιαγράφησαν με αδρές πινελιές την ευαισθησία και το ταλέντο της συγγραφέως, η οποία έθεσε για μια ακόμη φορά την υπογραφή της σε ένα συγκλονιστικό πόνημα.

Ο κ. Λιάπης, ειδικότερα, ανέλυσε με λυρική διάθεση τα γεγονότα, τα πρόσωπα, την πλοκή και τα μηνύματα των «Χρεωστικών ζωής», που «το ξεπλήρωμά τους γαλήνεψε τις ψυχές» των πρωταγωνιστών του βιβλίου, όπου «ο μύθος ανταμώνει με την ιστορία μέσα από τη γραφή». Παίρνοντας τον λόγο ο π. Χαρίλαος, ανέτρεξε σε μνήμες των παιδικών του χρόνων, ιχνηλάτησε τα κοινά σημεία που αναγνώρισε στις σελίδες του βιβλίου και τόνισε ότι «το βιβλίο είναι συγκλονιστικό και συναρπαστικό για τον αναγνώστη». Ανάλογες σκέψεις διατύπωσε η κ. Κανταράκη, η οποία μίλησε με λόγια θερμά για το καταστάλαγμα της ψυχής της συγγραφέως, που καταγράφεται σε κάθε γραμμή ενός θαυμάσιου βιβλίου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου